sobota, 13 października 2012

Mus jabłkowy z masłem orzechowym/ peanut butter apple mousse


Lubicie połączenie masła orzechowego i owoców? Ja bardzo! Zarówno truskawek[klik], jak i bananów[klik, klik] Dziś z jabłkami, w formie musu. Mały dodatek do słoika, a efekt niesamowity.
Idealnie sprawdzi się na kanakach, w owsiankach lub po prostu solo( ciężko się oderwać ;)

Do you like peanut butter with fruit? I love! As well with strawberries [klik]
 as with bananas [klik, klik ]. Today with apples, as a mousse. A little additive to a jar makes incredible effect!
Perfect on sandwiches, in outmeal or solo( it's hard to resist! ;)

Składniki( 2 małe lub 3 średnie słoiczki)/ ingredients ( 2 small/ 3 medium jars)
-750 g pokrojonych jabłek/ 25oz apples
-3/4 opakowania żelfixu 3:1/ pectic powder( portion per 25oz fruit)
-3 łyżki masła orzechowego/ 3 Tbls peanut butter
-4 łyżki słodziku do pieczenia/8 łyżek cukru; 4 Tbls Stevia/ 8 Tbls sugar
-szczypta cynamonu/ pinch of cinnamon
-2-3 krople aromatu waniliowego/ a few dashes vanilla extract

Pokrojone jabłka wrzucić do garnka, wymieszać z żelfixem i gotować do czasu aż zmiękną i powstanie mus( choć ja lubię, gdy kawałki owoców są mocno wyczuwalne). Dodać cukier/słodzik, cynamon, wanilię i masło orzechowe, ponownie zagotować i mieszać przez kilka minut. Wyłączyć ogień, przełożyć do słoiczków. Szczelnie zakręcić i postawić do góry dnem na co najmniej kilka godzin

Put sliced strawberries into the pot, add pectin and mix. Cook unitil mashed and became mousse. Add sugar/sweetener and cocoa, heat until boiled and stir for few minutes. Try if it is sweet and cocoa enough, add sugar or cocoa if needed. Put the jam into jars. Put the lid on and turn jars upside down. Leave in this position for at least 2 hours.

32 komentarze:

  1. Generalnie, genialnie! ^^ Mmm te Twoje orzechowe smaki dziś w wersji typowo jesiennej, podoba mi się :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm ,coś pysznego ,poślij mi słoiczek tego cuda ! hehe ;*

    OdpowiedzUsuń
  3. Ty to masz pomysły :) Trzeba będzie zrobić sobie taki słoiczek.

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam połączenie masło+jabłko, czasami nawet bardziej niż z bananem, więc taki słoiczek chętnie bym u siebie zobaczyła^^

    OdpowiedzUsuń
  5. super pomysł, muszę wypróbować : )

    OdpowiedzUsuń
  6. brzmi świetnie, na pewno równie pysznie smakuje;) A.

    OdpowiedzUsuń
  7. jabłko i masło orzechowe to idealne połączenie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja lubię! I napewno taki słoiczek nie postałby u mnie za długo ;p

    OdpowiedzUsuń
  9. dodaję do obserwowanych :)
    pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  10. Jestem ciekawa jak smakowałby taki mus z bananem, muszę kiedyś zrobić taką małą porcyjkę ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. o proszę!:) i dziwnym trafem dzisiaj wyskrobałam reszki mojego masła orzechowego na omlet owsiany :D

    OdpowiedzUsuń
  12. jak tylko zobaczyłam przepis, poleciałam na targ po jabłka :D dziś wieczorem zrobię taki mus! :P

    OdpowiedzUsuń
  13. ciekawy pomysł! tyle razy jadłam ze sobą te składniki, a nie wpadłabym na to, że można je w ten sposób połączyć. (;

    OdpowiedzUsuń
  14. mniam :D masło to najlepsza rzecz na świecie :D

    OdpowiedzUsuń
  15. jem tosty z takim musem i smakuje jak najlepsza mini szarlotka na ciepło :)
    ściskam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O, o tostach z tym musem jeszcze nie pomyślałam, muszą być pyszne :D

      Usuń
  16. Przyznam się że nigdy o tym nie słyszałam ale wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wow! Teraz będzie za mną taki chodził :D

    OdpowiedzUsuń
  18. super pomysł - chętnie wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  19. O to coś dla mojego Synka. On uwielbia masło orzechowe. Polecam robienie własnego, wtedy jest najzdrowsze bo nie zawiera tłuszczy twardych. Albo sprawdzać na etykiecie czy nie ma dodatku takiego tłuszczu. A domowy sposób to .... zmielenie orzeszków ziemnych niesolonych z kilkoma kroplami oliwy..Fajnie, że promujesz zdrowe potrawy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też często robię domowe masło, jest pyszne :) jeśli kupuję sklepowe to min.90% orzechów, przerażające że niektóre mają ok.60 %.. O.o

      Usuń
  20. z masłem orzechowym? genialne!:)

    OdpowiedzUsuń
  21. Widzę,że nie tylko ja darzę miłością masło orzechowe:)
    Dziękuje za odwiedziny:)

    OdpowiedzUsuń
  22. w tym tygodniu mam w planach robić mus jabłkowy, więc pewnie jakiś słoiczek zrobię według Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...