sobota, 24 maja 2014

Chleb bananowo-kokosowy. Zdrowy i bezglutenowy!


Ostatnimi czasy mąka kokosowa stała się jednym z moich ulubionych kuchennych składników. Na początku przepisy z jej udziałem nie do końca mi wychodziły, nie umiałam wyczuć proporcji, co dodatkowo utrudniał fakt, że w zależności od firmy mąki bardzo różnią się konsystencją. Jednak gdy nabrałam trochę wprawy, to przepadłam ;)
Ten chlebek to jeden z moich ulubionych kokosowych przepisów. Wbrew pozorom, bardzo prosty i szybki w wykonaniu( nie licząc czasu pieczenia to naprawdę kwestia kilku minut!) Sprawdza się zarówno jako samodzielny posiłek, jak i deser. A za walory smakowe ręczy cała moja rodzina.

Składniki:
[inspiracja]

-3 dojrzałe banany
-5 jajek
-1/3 kostki masła(ok. 70 g)
-3-4 łyżki miodu
-pół szklanki mąki kokosowej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1 łyżeczka sody
-szczypta soli
-pół łyżeczki cynamonu
-kilka kropel aromatu waniliowego
-garść orzechów/bakalii/płatków migdałowych

Banany zmiksować na gładkie puree, dodać rozpuszczone masło, ponownie zmiksować. Następnie dodać miód, jajka i aromat waniliowy, znów zmiksować.
W osobnej misce wymieszać mąkę kokosową, proszek do pieczenia, sodę i cynamon. Dodać do masy bananowej, mieszać do powstania gładkiej masy.
Masę przełożyć do natłuszczonej foremki na chleb, posypać orzechami/płatkami migdałowymi. Piec ok 40-45 min( do "suchego patyczka") w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Ostudzić w uchylonym piekarniku.




31 komentarzy:

  1. Strasznie chciałabym spróbować tych nietypowych mą, a najbardziej właśnie kokosowej! Niestety nigdzie nie mogę jej u siebie dostać, a przez internet nie przepadam zamawiać...
    Tutaj ona musiała wpasować się wybornie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. mąka kokosowa jest fantastyczna - można z niej tyle smacznych dań zrobić, a do tego ten zapach! bananowy chlebek z jej udziałem bez wątpienia smakuje genialnie, już sam wygląd kusi by spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mąka kokosowa to jedna z moich ulubionych rzeczy znajdujących się w kuchni. A w chlebku bananowym sprawdza się genialnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajnię sie prezentuje i smak pewnie był cudny <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm, naprawdę wygląda kusząco :)
    Mam mąkę koksową, i ciągle jakoś boję się jej użyć...

    OdpowiedzUsuń
  6. Z mąką kokosową widzę :) To chlebek musiał smakować wyśmienicie <3

    OdpowiedzUsuń
  7. na mąkę kokosową poluję już od dawna; banan i kokos to nieziemskie połączenie!

    OdpowiedzUsuń
  8. O kurcze, co za pomysł :) I to bez glutenu - świetna sprawa! Taki smak, takie połączenie - nie spodziewałam się, ale wygląda bardzo dobrze :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

    Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

    Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
    http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

    lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

    Pozdrawiam

    Camelia
    Petitchef.pl

    OdpowiedzUsuń
  10. Gratuluję pomysłu. Muszę koniecznie spróbować upiec taki chlebek. Kokos, banan i orzechy to extra połączenie. Już nie mogę się doczekać!

    OdpowiedzUsuń
  11. Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

    Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

    Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
    http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

    lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

    Pozdrawiam

    Camelia
    Petitchef.pl

    OdpowiedzUsuń
  12. Koniecznie muszę wziąć pod lupę mąkę kokosową, bo jeszcze z niej nie korzystałam ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam ciasta z bananami, Twój chlebek wygląda pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  14. świetny! na śniadanie i na deser :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Chlebek bananowy pierwsza klasa :) chętnie wypróbujemy :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Super, juz nie raz robilam ale chetnie wyprobuje Twoj przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Robiłam podobny chlebek wspaniale smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Uwielbiam chlebek bananowy :) Pycha
    http://nackany-zeszycik.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  19. Hej, mam do Ciebie dość osobiste pytanie :) mogłabyś do mnie napisać na mailu? wyszywany.farfocl@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  20. Thanks for share great information

    buy dry fruits online at DryFruitBazaar.Com

    OdpowiedzUsuń
  21. Nie jadłam nigdy takieg chleba ale Twój przepis mnie zaciekawił i chętnie go wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Great article. I read this article properly. This is one of the best posts. Thanks sharing this article
    Redbubble,Spreadshirt uk,teefury coupon,t shirt hell,threadless us
    Teespring coupon,Teepublic coupon,80stees coupon codes

    OdpowiedzUsuń
  23. Moda na diete bez glutenu:) Ja juz wyprobowałam a Wy?


    https://100club.pl/artykuly/Jak-zbilansowac-diete-bezglutenowa,42.html

    OdpowiedzUsuń
  24. Bardzo fajny przepis, pysznie to wygląda :-)
    Zapraszam do mnie :-)
    http://www.mecooks.com

    OdpowiedzUsuń
  25. Szybki przepis na pyszną dorade ! :) Max 30 min i danie gotowe :)

    Przepis napisał Giancarlo Russo Kucharz przygotowujący dania dla najbardziej znanych polityków, biznesmenów, aktorów,piosenkarzy oraz firm wiodących na rynku polskim.

    OdpowiedzUsuń
  26. + powidła.... mniam, idealny deser bym powiedziała! Super! Ja ostatnio na www.kcalmar.com o bezglutenowej diecie wyczytalam i próbuje znaleźć fajne i szybkie przepisy....

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...