sobota, 22 lutego 2014

Lekki czekoladowy mus z ricotty (170 kcal/porcja)/ Light chocolate ricotta mousse( 170 kcal per serving)



Ricotta to mój drugi ulubiony( zaraz po mascarpone of course ;) ser deserowy. Jest tak smaczny, że właściwie mogłabym go jeść bez dodatków, ot tak łyżeczką, może lekko dosłodzony.
A jeśli dodać do niego kakao i nadać lekkości przy pomocy białka, otrzymamy mus nieziemsko pyszny, a jednocześnie na tyle dietetyczny (o. 170 kcal/porcja), że można zajadać się nim podczas wieczornych seansów filmowych bez obaw o figurę.
Praktykuję od jakiegoś czasu w ramach posesyjnego wypoczynku- dalej mi się nie znudził, tylko filmów zaczyna brakować:)

Składniki( na 2 porcje)
-2/3 opakowania( ok 160 g) ricotty
-białko z dużego jajka
-łyżeczka żelatyny rozpuszczona w odrobinie mleka
-2 czubate łyżki naturalnego kakao( ok 25 g)
-słodzik/cukier do smaku
-szczypta soli
-opcjonalnie: łyżka smakowego syropu do kawy (u mnie karmel)

Białko ubić na sztywno z odrobiną soli. W osobnym naczyniu zmiksować ricottę z kakao, syropem oraz żelatyną rozpuszczona w mleku. Delikatnie połączyć masę serową z ubitym białkiem. Przełożyć do pucharków, można udekorować kremowym serkiem i gorzką czekoladą. Schłodzić w lodówce przez klika godzin.

***


In Engilsh


Ingredients (2 servings) 
-6 oz. ricotta cheese
-1 egg white
-1 tsp gelatin dissolved in a little milk 
-2-3 Tbls. natural cocoa powder  
-sweetner/sugar to taste 
-pinch of salt 
-optional: 1 Tbls flavored coffee syrup ( I used sugar free carmel) 

Whip egg white with a pinch of salt until stiffed. In a separate bowl mix the ricotta cheese with cocoa, syrup and gelatin dissolved in milk. Gently combine the ricotta with whipped egg white. Put the mousse into cups. Can be decoreated with cream cheese and dark chocolate. Cool in the refrigerator for a few hours.



Lekkie desery bez piekarnika

11 komentarzy:

  1. Uwielbiam ricottę ,ostatnio posmakowała mi na chlebie z słodką papryczką ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja również lubię i ricottę i mascarpone chyba na równi :) pysznie prezentuję się ten deser.

    OdpowiedzUsuń
  3. cudowna czekoladowa rozkosz! ja ricottę tak jak ty, mogłabym zajadać łyżeczką, a najbardziej lubię w połączeniu z syropem klonowym :) pomysł na deser zdecydowanie do wypróbowania - jest fantastyczny!

    OdpowiedzUsuń
  4. Na coś takiego zawsze mam ochotę:)

    OdpowiedzUsuń
  5. U mnie ricotta jest na pierwszym miejscu :) Czekoladowe niebo, pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale cudownie czarne :D
    Nie przepadam za mascarpone. W sumie to nawet nie tyle co nie przepadam co po prostu nie lubię, ale ricotta to moja miłość :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda na bardzo pyszne! Ten intensywny czekoladowy kolor do mnie przemawia; )

    OdpowiedzUsuń
  8. wyśmienity deserek!!! no i zawsze mniej kcal :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...