Bezglutenowy chleb bananowy z mąki kokosowej


Ostatnimi czasy mąka kokosowa stała się jednym z moich ulubionych kuchennych składników. Na początku przepisy z jej udziałem nie do końca mi wychodziły, nie umiałam wyczuć proporcji, co dodatkowo utrudniał fakt, że w zależności od firmy mąki bardzo różnią się konsystencją. Jednak gdy nabrałam trochę wprawy, to przepadłam ;)
Ten chlebek to jeden z moich ulubionych kokosowych przepisów. Wbrew pozorom, bardzo prosty i szybki w wykonaniu( nie licząc czasu pieczenia to naprawdę kwestia kilku minut!) Sprawdza się zarówno jako samodzielny posiłek, jak i deser. A za walory smakowe ręczy cała moja rodzina.

Składniki:
[inspiracja]

-3 dojrzałe banany
-5 jajek
-1/3 kostki masła(ok. 70 g)
-3-4 łyżki miodu
-pół szklanki mąki kokosowej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1 łyżeczka sody
-szczypta soli
-pół łyżeczki cynamonu
-kilka kropel aromatu waniliowego
-garść orzechów/bakalii/płatków migdałowych

Banany zmiksować na gładkie puree, dodać rozpuszczone masło, ponownie zmiksować. Następnie dodać miód, jajka i aromat waniliowy, znów zmiksować.
W osobnej misce wymieszać mąkę kokosową, proszek do pieczenia, sodę i cynamon. Dodać do masy bananowej, mieszać do powstania gładkiej masy.
Masę przełożyć do natłuszczonej foremki na chleb, posypać orzechami/płatkami migdałowymi. Piec ok 40-45 min( do "suchego patyczka") w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Ostudzić w uchylonym piekarniku.




Komentarze

  1. Strasznie chciałabym spróbować tych nietypowych mą, a najbardziej właśnie kokosowej! Niestety nigdzie nie mogę jej u siebie dostać, a przez internet nie przepadam zamawiać...
    Tutaj ona musiała wpasować się wybornie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. mąka kokosowa jest fantastyczna - można z niej tyle smacznych dań zrobić, a do tego ten zapach! bananowy chlebek z jej udziałem bez wątpienia smakuje genialnie, już sam wygląd kusi by spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mąka kokosowa to jedna z moich ulubionych rzeczy znajdujących się w kuchni. A w chlebku bananowym sprawdza się genialnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajnię sie prezentuje i smak pewnie był cudny <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm, naprawdę wygląda kusząco :)
    Mam mąkę koksową, i ciągle jakoś boję się jej użyć...

    OdpowiedzUsuń
  6. Z mąką kokosową widzę :) To chlebek musiał smakować wyśmienicie <3

    OdpowiedzUsuń
  7. na mąkę kokosową poluję już od dawna; banan i kokos to nieziemskie połączenie!

    OdpowiedzUsuń
  8. O kurcze, co za pomysł :) I to bez glutenu - świetna sprawa! Taki smak, takie połączenie - nie spodziewałam się, ale wygląda bardzo dobrze :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Gratuluję pomysłu. Muszę koniecznie spróbować upiec taki chlebek. Kokos, banan i orzechy to extra połączenie. Już nie mogę się doczekać!

    OdpowiedzUsuń
  10. wygląda apetycznie jak ciacho!

    OdpowiedzUsuń
  11. Koniecznie muszę wziąć pod lupę mąkę kokosową, bo jeszcze z niej nie korzystałam ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam ciasta z bananami, Twój chlebek wygląda pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  13. świetny! na śniadanie i na deser :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Chlebek bananowy pierwsza klasa :) chętnie wypróbujemy :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Super, juz nie raz robilam ale chetnie wyprobuje Twoj przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Robiłam podobny chlebek wspaniale smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwielbiam chlebek bananowy :) Pycha
    http://nackany-zeszycik.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  18. Hej, mam do Ciebie dość osobiste pytanie :) mogłabyś do mnie napisać na mailu? wyszywany.farfocl@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  19. Thanks for share great information

    buy dry fruits online at DryFruitBazaar.Com

    OdpowiedzUsuń
  20. Nie jadłam nigdy takieg chleba ale Twój przepis mnie zaciekawił i chętnie go wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Moda na diete bez glutenu:) Ja juz wyprobowałam a Wy?


    https://100club.pl/artykuly/Jak-zbilansowac-diete-bezglutenowa,42.html

    OdpowiedzUsuń
  22. Bardzo fajny przepis, pysznie to wygląda :-)
    Zapraszam do mnie :-)
    http://www.mecooks.com

    OdpowiedzUsuń
  23. Szybki przepis na pyszną dorade ! :) Max 30 min i danie gotowe :)

    Przepis napisał Giancarlo Russo Kucharz przygotowujący dania dla najbardziej znanych polityków, biznesmenów, aktorów,piosenkarzy oraz firm wiodących na rynku polskim.

    OdpowiedzUsuń
  24. + powidła.... mniam, idealny deser bym powiedziała! Super! Ja ostatnio na www.kcalmar.com o bezglutenowej diecie wyczytalam i próbuje znaleźć fajne i szybkie przepisy....

    OdpowiedzUsuń
  25. Korzystałam z wielu Twoich przepisów, ale ten zdecydowanie należy do moich ulubionych. Teraz muszę robić większe porcje, bo momentalnie znika ze stołu! ;)

    OdpowiedzUsuń
  26. Bardzo ciekawy przepis na chleb. Zastanawiam się tylko czy z tego chleba da się zrobić grzanki w tego typu tosterze https://duka.com/pl/agd/tostery ? Jak uważacie?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz