Ostatnimi czasy mąka kokosowa stała się jednym z moich ulubionych kuchennych składników. Na początku przepisy z jej udziałem nie do końca mi wychodziły, nie umiałam wyczuć proporcji, co dodatkowo utrudniał fakt, że w zależności od firmy mąki bardzo różnią się konsystencją. Jednak gdy nabrałam trochę wprawy, to przepadłam ;)
Ten chlebek to jeden z moich ulubionych kokosowych przepisów. Wbrew pozorom, bardzo prosty i szybki w wykonaniu( nie licząc czasu pieczenia to naprawdę kwestia kilku minut!) Sprawdza się zarówno jako samodzielny posiłek, jak i deser. A za walory smakowe ręczy cała moja rodzina.
Składniki:
[inspiracja]
[inspiracja]
-3 dojrzałe banany
-5 jajek
-1/3 kostki masła(ok. 70 g)
-3-4 łyżki miodu
-pół szklanki mąki kokosowej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1 łyżeczka sody
-szczypta soli
-pół łyżeczki cynamonu
-kilka kropel aromatu waniliowego
-garść orzechów/bakalii/płatków migdałowych
Banany zmiksować na gładkie puree, dodać rozpuszczone masło, ponownie zmiksować. Następnie dodać miód, jajka i aromat waniliowy, znów zmiksować.
W osobnej misce wymieszać mąkę kokosową, proszek do pieczenia, sodę i cynamon. Dodać do masy bananowej, mieszać do powstania gładkiej masy.
Masę przełożyć do natłuszczonej foremki na chleb, posypać orzechami/płatkami migdałowymi. Piec ok 40-45 min( do "suchego patyczka") w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Ostudzić w uchylonym piekarniku.
Strasznie chciałabym spróbować tych nietypowych mą, a najbardziej właśnie kokosowej! Niestety nigdzie nie mogę jej u siebie dostać, a przez internet nie przepadam zamawiać...
OdpowiedzUsuńTutaj ona musiała wpasować się wybornie ;)
*mąk
OdpowiedzUsuńmąka kokosowa jest fantastyczna - można z niej tyle smacznych dań zrobić, a do tego ten zapach! bananowy chlebek z jej udziałem bez wątpienia smakuje genialnie, już sam wygląd kusi by spróbować :)
OdpowiedzUsuńkusisz niebywale!
OdpowiedzUsuńMąka kokosowa to jedna z moich ulubionych rzeczy znajdujących się w kuchni. A w chlebku bananowym sprawdza się genialnie :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajnię sie prezentuje i smak pewnie był cudny <3
OdpowiedzUsuńMmm, naprawdę wygląda kusząco :)
OdpowiedzUsuńMam mąkę koksową, i ciągle jakoś boję się jej użyć...
Z mąką kokosową widzę :) To chlebek musiał smakować wyśmienicie <3
OdpowiedzUsuńna mąkę kokosową poluję już od dawna; banan i kokos to nieziemskie połączenie!
OdpowiedzUsuńO kurcze, co za pomysł :) I to bez glutenu - świetna sprawa! Taki smak, takie połączenie - nie spodziewałam się, ale wygląda bardzo dobrze :)
OdpowiedzUsuńGratuluję pomysłu. Muszę koniecznie spróbować upiec taki chlebek. Kokos, banan i orzechy to extra połączenie. Już nie mogę się doczekać!
OdpowiedzUsuńBardzo jestem ciekawa smaku :)
OdpowiedzUsuńwygląda apetycznie jak ciacho!
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę wziąć pod lupę mąkę kokosową, bo jeszcze z niej nie korzystałam ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta z bananami, Twój chlebek wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńświetny! na śniadanie i na deser :)
OdpowiedzUsuńChlebek bananowy pierwsza klasa :) chętnie wypróbujemy :)
OdpowiedzUsuńSuper, juz nie raz robilam ale chetnie wyprobuje Twoj przepis :)
OdpowiedzUsuńRobiłam podobny chlebek wspaniale smakuje :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam chlebek bananowy :) Pycha
OdpowiedzUsuńhttp://nackany-zeszycik.blogspot.com/
Hej, mam do Ciebie dość osobiste pytanie :) mogłabyś do mnie napisać na mailu? wyszywany.farfocl@gmail.com
OdpowiedzUsuńThanks for share great information
OdpowiedzUsuńbuy dry fruits online at DryFruitBazaar.Com
Pycha :)
OdpowiedzUsuńNie jadłam nigdy takieg chleba ale Twój przepis mnie zaciekawił i chętnie go wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńModa na diete bez glutenu:) Ja juz wyprobowałam a Wy?
OdpowiedzUsuńhttps://100club.pl/artykuly/Jak-zbilansowac-diete-bezglutenowa,42.html
Bardzo fajny przepis, pysznie to wygląda :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie :-)
http://www.mecooks.com
Szybki przepis na pyszną dorade ! :) Max 30 min i danie gotowe :)
OdpowiedzUsuńPrzepis napisał Giancarlo Russo Kucharz przygotowujący dania dla najbardziej znanych polityków, biznesmenów, aktorów,piosenkarzy oraz firm wiodących na rynku polskim.
+ powidła.... mniam, idealny deser bym powiedziała! Super! Ja ostatnio na www.kcalmar.com o bezglutenowej diecie wyczytalam i próbuje znaleźć fajne i szybkie przepisy....
OdpowiedzUsuńKorzystałam z wielu Twoich przepisów, ale ten zdecydowanie należy do moich ulubionych. Teraz muszę robić większe porcje, bo momentalnie znika ze stołu! ;)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis na chleb. Zastanawiam się tylko czy z tego chleba da się zrobić grzanki w tego typu tosterze https://duka.com/pl/agd/tostery ? Jak uważacie?
OdpowiedzUsuńprzepis jest fantastyczny!
OdpowiedzUsuń