Ziemniaki faszerowane tuńczykiem jak ze Spudulike/ Homemade Spudulike "Tuna and Sweetcorn Mayo" potato recipe
Kojarzycie ziemniaka ze zdjęć z Londynu? <klik>
Jako że dla mnie podróże to także źródło kulinarnych inspiracji, od razu po powrocie musiałam odtworzyć ten smak w domu. Ponieważ podczas wizyty w Spudulike zdecydowałam się na "tuna and sweetcorn mayo potato" i smak mnie w pełni usatysfakcjonował, toteż w domu nie szalałam i użyłam dokładnie tych samych składników.
Okazuje się że przygotowanie takiego ziemniaka w domu jest bardzo proste, a jeśli zamiast pieczenia ziemniaków w piekarniku wykorzysta się mikrofalę, zajmie to niecałe 15 minut! Zdecydowane będę powtarzać częściej
Składniki( 2 porcje obiadowe)
-2 duże ziemniaki( po ok. 300-400 g, najlepiej kupić takie specjalne do nadziewania funkcjonujące pod nazwą "jacked potatoe" albo "ziemniaki grillowe")
-puszka tuńczyka w sosie własnym
-mała( 140 g ) puszka kukurydzy
-3 łyżki majonezu
-3 łyżki kremowego serka
-sól i pieprz do smaku
-oliwa z oliwek
Ziemniaki umyć, obtoczyć w soli i odrobinie oliwy. Zawinąć w folię spożywczą i piec ok 50-70 minut( zależy od wielkości ziemniaków, najlepiej sprawdzić wbijając patyczek, czy są już miękkie) w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
W międzyczasie zmiksować tuńczyka, majonez, serek i połowę kukurydzy. Doprawić solą i pieprzem oraz wmieszać pozostałą kukurydzę.Z upieczonych ziemniaków wykroić pasek u góry, nadziewać tuńczykowym farszem.
***
In English
Remember potato from UK? <klik>
As for me, traveling is also a source of culinary inspiration , immediately after returning I had to recreate TAHT taste at home. Due to the fact, at Spodulike I had decided for "tuna and sweetcorn mayo potato " and its taste fully satisfied me, at home I didn't change anything and used exactly the same ingredients .
It turns out that the preparation of such potatoes at home is very simple , and if instead of baking potatoes in the oven, use the microwave, it will take less than 15 minutes ! Sure I'll repeat this dish soon!
Ingredients ( 2 servings)
-2 large potatoes (at least 10 oz )
- can of tuna
- small (5 oz) can of sweetcorn
-3 Tbls mayonnaise
-3 Tbls cream cheese
- salt and pepper to taste
- olive oil
In the meantime, mix the tuna , mayonnaise, cream cheese and half of the sweetcorn. Season with salt and pepper,stir in remaining corn.
Once the potatoes are ready remove from the oven and cut a cross in the top of each potato before piling on the tuna and sweetcorn mixture. Serve with arugula.
ziemniaki pieczone bardzo lubię, ale w ten sposób jeszcze nigdy nie jadłam. zresztą bardzo przypadło mi to do gustu-lubię te smaki, także myślę, że w najbliższym okresie wypróbuję, tym bardziej, że nie zabiera to zbyt wiele czasu :)
OdpowiedzUsuńJestem pewna, że ten ziemniak by mi zasmakował! Napakowany i zapewne kremowy w środku. Koniecznie do zrobienia, tylko teraz szukać tak dużego ziemniaka ;)
OdpowiedzUsuńkiedy zobaczyłam focię tego ziemniora w poprzednim poście - od razu pomyślałam ''omnomnomnomonomm, chcę!''. Jejku, koniecznie to zrobię, więc zapisuję. :) powiedz mi, w jakim sklepie w Polsce znajdujesz takie ziemniaki grillowe? Nigdy w życiu nie widziałam takiegoż wynalazku. :O
OdpowiedzUsuńTe ziemniaki kupiłam w Realu, były jeszcze "sałatkowe" i kilka innych dziwnych rodzajów ;) myślę, że w większości takich hiper-marketów coś w tym stylu można znaleźc
Usuńo matko, alez bym wsunęła takiego ziemniaczka!
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podoba ten pomysł na ziemniaka :D Zdecydowanie jak już jem ziemniaki to gotowane, a żeby nie było nudno to z chęcią bym sobie je takim czymś nadziała :))
OdpowiedzUsuńŚwietnie odtworzyłaś ten przepis.
OdpowiedzUsuńZ ogromną ochotą bym zjadła taką pyrę :D
Spodobał mi się w relacji, no i oczywiście również podoba i teraz! :)
OdpowiedzUsuńto na pewno bardzo by mi posmakowało! :)
OdpowiedzUsuńWygląda idealnie i na pewno tak smakuje!
OdpowiedzUsuńPieczony ziemniak ze smakowitym farszem? Musiał być przepyszny! Zjadłabym nawet teraz :)
OdpowiedzUsuń