Ryż z łososiem, groszkiem, rukolą i kozim serem/ Rice with green vegetables and salmon



Pomimo, że zakupy na targu robię często, wciąż mają dla mnie w sobie coś magicznego. Tyle zapachów i smaków kusi z każdej strony- począwszy od orzechów i kasz, poprzez owoce i warzywa, a kończąc na serach i mleku prosto od krowy. Choć wszytko jest tańsze niż w supermarkecie, to i tak w efekcie końcowym przepuszczam majątek. No bo jak tu się oprzeć?

Przez krakowski Stary Kleparz przechodziłam ostatnio zupełnie przypadkiem. Nie zamierzałam nawet się zatrzymywać ale jakoś tak przypomniało mi się o zalegającym w lodówce kozim twarożku. Może by tak coś do niego dobrać? I tym sposobem wyszłam zaopatrzona w pora, fasolkę szparagową, młody groszek, opakowanie rukoli oraz wędzonego łososia. A w domu przygotowałam jeden z najlepszych letnich obiadów w życiu!

Składniki( 1 porcja)
-pół woreczka ryżu
-garść młodego groszku( ok. 80 g)
-por
-garść fasolki szparagowej
-2 garście rukoli
-2-3 plastry wędzonego łososia
-2 czubate łyżki koziego twarożku do smarowania*
-łyżeczka oliwy
-sól, pieprz i czosnek do smaku

Ugotować ryż, groszek i fasole szparagową, odsączyć. Białą część pora pokroić i podsmażyć na łyżeczce oliwy. Na patelnie z porem wsypać pół woreczka ryżu, groszek i pokrojoną fasolkę. Doprawić i trzymać chwilę razem na najmniejszym ogniu. Dodać pokrojonego łososia, garść rukoli oraz kozi twarożek i mieszać łopatką aż twarożek się rozpuści. Podawać ozdobione drugą garścią rukoli

*można użyć zwykłego serka topionego, ale kozi pasuje najlepiej


***

In English


Ingredients (1 serving)
-1/3 cup basmati rice
-a handful of young peas 
-1 leek
-a handful of green beans
-2 handfuls of arugula
-2-3 slices of smoked salmon
-2-3 Tbls goat cream cheese *
-1 tsp olive oil
-salt, pepper and garlic to taste

Cook the rice, peas and green beans, drain. Dice the white part of the leek and fry using a teaspoon of olive oil. Add cooked rice, peas and chopped green beans. Season and dry-fry for a while  together. Add the diced salmon, a handful of arugula and goat cream cheese. Stir with a spatula until cream cheese is melted. Serve decorated with another handful of arugula

* You can use regular melted cheese, but goat is the best 



Komentarze

  1. obiad pełen zdrowia idealny w lato ;)
    zakupy na targu również lubię -te świeże warzywka i owoce *-*

    OdpowiedzUsuń
  2. Musiało być pyszne, tym bardziej ze wspomnieniem zakupionych na straganach warzyw :)

    OdpowiedzUsuń
  3. oo dobre to to dobre :)) we Wrocławiu jest tzw. 'hala targowa', również uwielbiam tam być, tyle kolorów warzyw i owoców w jednym miejscu jest niesamowitym zjawiskiem! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Stary Kleparz - jaka fajna sympatyczna nazwa;) Wyczarowałaś ze swoich 'targowych' zdobyczy smaczny talerz.... y.... to znaczy... smaczne danie na talerzu!;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Idealny zestaw smaków! Pyszności. Też nie potrafię przejść obojętnie widząc piękne, kolorowe, pękate warzywa i owoce :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Mm pycha! Jak zielono na talerzu i tak delikatnie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. a w jakiej cenie teraz mają fasolkę na Kleparzu ?

    OdpowiedzUsuń
  8. Pysznie wygląda. Znajdzie się porcja dla mnie?

    OdpowiedzUsuń
  9. Zakupy na targu to coś niesamowitego. Ja mam targ obok bloku w każdą sobotę, więc mam łatwiej :)
    Ale zawsze w lato ubieram sukienkę w kwiatki i biorę ze sobą wiklinowy koszyk. Pełen klimat!

    Sałatka idealna na letnią kolację.

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciekawe połączenie, prezentuje się bardzo fajnie:)

    OdpowiedzUsuń
  11. użyłam zamiast ryżu kaszy jęczmiennej, groszek zamieniłam na konserwowy, a serek na ricottę i wyszło cuuudo! dziękuję za przepis, keep doing that! :)
    f.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowało!

      Ciekawe modyfikacje, sama muszę spróbować w wersji z kaszą i ricottą ;)

      Usuń

Prześlij komentarz