niedziela, 14 lipca 2013

Ryż z łososiem, groszkiem, rukolą i kozim serem/ Rice with green vegetables and salmon



Pomimo, że zakupy na targu robię często, wciąż mają dla mnie w sobie coś magicznego. Tyle zapachów i smaków kusi z każdej strony- począwszy od orzechów i kasz, poprzez owoce i warzywa, a kończąc na serach i mleku prosto od krowy. Choć wszytko jest tańsze niż w supermarkecie, to i tak w efekcie końcowym przepuszczam majątek. No bo jak tu się oprzeć?

Przez krakowski Stary Kleparz przechodziłam ostatnio zupełnie przypadkiem. Nie zamierzałam nawet się zatrzymywać ale jakoś tak przypomniało mi się o zalegającym w lodówce kozim twarożku. Może by tak coś do niego dobrać? I tym sposobem wyszłam zaopatrzona w pora, fasolkę szparagową, młody groszek, opakowanie rukoli oraz wędzonego łososia. A w domu przygotowałam jeden z najlepszych letnich obiadów w życiu!

Składniki( 1 porcja)
-pół woreczka ryżu
-garść młodego groszku( ok. 80 g)
-por
-garść fasolki szparagowej
-2 garście rukoli
-2-3 plastry wędzonego łososia
-2 czubate łyżki koziego twarożku do smarowania*
-łyżeczka oliwy
-sól, pieprz i czosnek do smaku

Ugotować ryż, groszek i fasole szparagową, odsączyć. Białą część pora pokroić i podsmażyć na łyżeczce oliwy. Na patelnie z porem wsypać pół woreczka ryżu, groszek i pokrojoną fasolkę. Doprawić i trzymać chwilę razem na najmniejszym ogniu. Dodać pokrojonego łososia, garść rukoli oraz kozi twarożek i mieszać łopatką aż twarożek się rozpuści. Podawać ozdobione drugą garścią rukoli

*można użyć zwykłego serka topionego, ale kozi pasuje najlepiej


***

In English


Ingredients (1 serving)
-1/3 cup basmati rice
-a handful of young peas 
-1 leek
-a handful of green beans
-2 handfuls of arugula
-2-3 slices of smoked salmon
-2-3 Tbls goat cream cheese *
-1 tsp olive oil
-salt, pepper and garlic to taste

Cook the rice, peas and green beans, drain. Dice the white part of the leek and fry using a teaspoon of olive oil. Add cooked rice, peas and chopped green beans. Season and dry-fry for a while  together. Add the diced salmon, a handful of arugula and goat cream cheese. Stir with a spatula until cream cheese is melted. Serve decorated with another handful of arugula

* You can use regular melted cheese, but goat is the best 



15 komentarzy:

  1. obiad pełen zdrowia idealny w lato ;)
    zakupy na targu również lubię -te świeże warzywka i owoce *-*

    OdpowiedzUsuń
  2. Musiało być pyszne, tym bardziej ze wspomnieniem zakupionych na straganach warzyw :)

    OdpowiedzUsuń
  3. oo dobre to to dobre :)) we Wrocławiu jest tzw. 'hala targowa', również uwielbiam tam być, tyle kolorów warzyw i owoców w jednym miejscu jest niesamowitym zjawiskiem! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Stary Kleparz - jaka fajna sympatyczna nazwa;) Wyczarowałaś ze swoich 'targowych' zdobyczy smaczny talerz.... y.... to znaczy... smaczne danie na talerzu!;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Idealny zestaw smaków! Pyszności. Też nie potrafię przejść obojętnie widząc piękne, kolorowe, pękate warzywa i owoce :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale to pysznie wygląda! I pewnie podobnie smakuje! : )

    OdpowiedzUsuń
  7. Mm pycha! Jak zielono na talerzu i tak delikatnie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. a w jakiej cenie teraz mają fasolkę na Kleparzu ?

    OdpowiedzUsuń
  9. Hey,
    nice post.. would you like to follow each other..!!
    Keep in touch
    www.beingbeautifulandpretty.com

    OdpowiedzUsuń
  10. Pysznie wygląda. Znajdzie się porcja dla mnie?

    OdpowiedzUsuń
  11. Zakupy na targu to coś niesamowitego. Ja mam targ obok bloku w każdą sobotę, więc mam łatwiej :)
    Ale zawsze w lato ubieram sukienkę w kwiatki i biorę ze sobą wiklinowy koszyk. Pełen klimat!

    Sałatka idealna na letnią kolację.

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciekawe połączenie, prezentuje się bardzo fajnie:)

    OdpowiedzUsuń
  13. użyłam zamiast ryżu kaszy jęczmiennej, groszek zamieniłam na konserwowy, a serek na ricottę i wyszło cuuudo! dziękuję za przepis, keep doing that! :)
    f.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowało!

      Ciekawe modyfikacje, sama muszę spróbować w wersji z kaszą i ricottą ;)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...