Danie idealne na uroczysty obiad dla gości, klimatyczną kolację, lub (jak to było w moim przypadku) aby sprawić sobie przyjemność w postaci pysznego posiłku po ciężkim dniu. Bo makaron w tej wersji jest nie tylko smaczny i wykwintny, ale także szybki i prosty w przygotowaniu.
Perfect dish for celebratory dinner, romantic evening or (just like it was in my case) to make our day. Because pasta made this way not only is delicious and elegant, but also easy and fast in preparation.
Składniki (2 porcje)/ Ingredients( 2 servings)
-ok 140 g spaghetti/ 5oz spaghetti
-200 g małży( użyłam ze słoika)/ 7oz clams
-puszka krojonych pomidorów(400g)/ 1 can diced tomatoes( 14oz)
-2 łyżki oliwy/ 2 Tbls olive oil
-sól, czosnek i bazylia/ salt, garlic and basil
Makaron ugorować al'dente. Pomidory przełożyć na patelnie, dusić na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Dodać oliwę, przyprawy, małże i odsączony makaron. Podgrzewać jeszcze chwilę, aby smaki się przegryzły, przełożyć na talerze.
Cook pasta al dente. Put tomatoes on the pan, cook for a whil. Add olive oil, seasonings, clams and drained pasta. Stil until combined, put onto plates.
wow ,takiego makaronu tzn. w takim połączeniu jeszcze nie jadłam ... musi smakować nieziemsko ;)
OdpowiedzUsuńOch, prezentuje się cudnie :) Jadłam taki sam, ale z krewetkami, i też był pyszny, dlatego opcja z małżami jest definitywnie do wypróbowania!
OdpowiedzUsuńDawno małże nie gościły w mojej kuchni. Narobiłaś mi ochoty :)
OdpowiedzUsuńZatęskniłam za owocami morza. Świetny makaron :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam małże i nawet niedawno popełniłam świeży czowder :-)
OdpowiedzUsuńTwoje danie wygląda cudnie!
Pozdrawiam serdecznie!
elegancko i wyrafinowanie, pysznie!:D
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo smakowicie, coś innego, jeszcze nie jadłam takiego makaronu:) A.
OdpowiedzUsuńzjadłabym małże, bo przyznam pojęcia nie mam jak smakują.
OdpowiedzUsuńKoniecznie spróbuj, dla mnie są pyszne :) słyszałam, że niektórzy porównają ich smak...do kurczaka, może coś w tym jest ;)
UsuńNigdy nie jadłam małży, w Twoim wydaniu prezentują się naprawdę zachęcająco!
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie ;D
OdpowiedzUsuńaa ja się boję owoców morza, haha :D:D
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam małży, ale pewnie smakuje pycha:D
OdpowiedzUsuńWykwintne danie w 15 minut... Można? Można!
OdpowiedzUsuńcudownie :) u mnie dzisiaj na obiad tez było spaghetti :) masz prześliczny nagłówek
OdpowiedzUsuńzachwycił mnie Twój blog na tyle, że otrzymałaś ode mnie słodkie wyróżnienie :)
UsuńOto link, który podaję dla ułatwienia:
http://powiewinspiracji.blogspot.com/2012/10/sodka-muffinka.html
Zachwycasz mnie kolejnym makaronowym daniem :) Tylko ze względu na moją przedłużoną wege akcję małże musiałabym odrzucić... W ogóle ostatnio zajadam się makaronami na obiady, choć wcześniej nie byłam do nich przekonana i jadałam je bardzo sporadycznie.
OdpowiedzUsuńLubię taki proste ale i pyszne i wykwintne makaronowe dania :D
OdpowiedzUsuńJesień to dobra pora na makaron, więc może i taki spróbuję. Moje makarony raczej rzadko są takie eleganckie :)
OdpowiedzUsuńMmm klasyk : ) Uwielbiam !
OdpowiedzUsuńKocham taki makaron. Od zawsze kojarzy mi się z wakacjami, latem i morzem...pyszne dane i pyszne wspomnienia :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
jedno ze zdjęć bierze udział w naszym konkursie na zdjęcie miesiąca, zapraszamy do głosowania http://wykrywacz-smaku.pl/konkursy/glosy
OdpowiedzUsuńZ wielką chęcią sprawiłabym sobie w ten sposób przyjemność po ciężkim dniu :)
OdpowiedzUsuńNajpyszniejsza klasyka:)
OdpowiedzUsuńYum! What a perfect pasta for a special occasion. Thanks for sharing:)
OdpowiedzUsuńJestem ciekawa jak smakują małże ze słoika, bo z chęcią skusiłabym się na taki obiad - jedyny problem jest taki, że często owoce morza kupowane w Polsce są strasznie gumowe.
OdpowiedzUsuńTeż spotkałam się często z "gumowatymi" mrożonkami, ale ze słoika są bardzo dobre, nie odbiegały smakiem od tych, które zdarzyło mi się jeść w restauracjach ;)
Usuńpatrzę na drugie zdjęcie i odruchowo otwieram buźkę :) pycha!
OdpowiedzUsuńPodałabyś swój dzisiejszy jadlospis z proporcjami? byłabym wdzieczna ;]
OdpowiedzUsuńnatka
Na takie pytania odpowiadam raczej mailowo ;)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńNie ma to jak sonda Oo
Usuńwyslalam
OdpowiedzUsuńCiekawa jestem jak to smakuje ;)
OdpowiedzUsuńSmakuje pysznie, polecam wypróbować we własnej kuchni ;)
UsuńO to coś dla mnie, uwielbiam małże zwłaszcza w połączeniu z pomidorami :D
OdpowiedzUsuń