sobota, 15 września 2012

Pełnoziarnista pizza "4 sery"/ Wholewheat pizza "quattro formaggi"


Ostatni przepis na pizzę była na słodko, z moim ulubionym zestawem banan+ masło orzechowe[klik] 
Teraz kolejne ulubione połączenie: szpinak, kurczak i sery. Dużo serów. Kupne pizze ze swoimi "pół platerka camemberta+ ledwo dostrzegalny lazur" mogą się schować. No i ta satysfakcja, że wiemy dokładnie, co ląduje na naszym talerzu...

My recent pizza recipe was sweet, with my favorite duet: banana + peanut butter[click]. Now, it's time for my second best taste: spinach, chicken and cheese. A lot of cheese. Much better than resteurant pizza which usually doesn't contain more than few slices of blue cheese. And don't forget about satisfaction that you know exactly what you eat... 

Składniki na spód/ ingredients for dough:
-1/3 szklanki mąki orkiszowej razowej/ 1/3 cup spelt flour
-1/3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej/ 1/3 cup wholewheat flour
-1/3 szklanki mąki pszennej/ 1/3 cup wheat flour
-1/3 opakowania suchych drożdży( ok.2-3 g)/ 1 tsp yeast-powder
-1/4 szklanki ciepłej wody/ 1/4 cup warm water
-łyżka oliwy/ 1 Tbls olive oil

Na wierzch/ for topping:
-łyżeczka przecieru pomidorowego/ 1 tsp tomato puree
-250 g mrożonego szpinaku/ 9oz frozen spinach
-kilka różyczek brokułów/ few pieces broccoli
-100 g piersi z kurczaka/ 3.5oz boneless chicken breast
- pół krążka camemberta/ half camembert
- 60 g pokruszonego sera z niebieską pleśnią/ 2.5oz blue cheese
- 60 g pokruszonej fety/ 2oz feta cheese
- 100 g tartej mozzarelli / 3.5oz grated mozzarella
- sól, czosnek/ salt, garlic

Składniki na spód(mąki,drożdże,sól i cukier) dokładnie wymieszać, przesiać do miski i powoli dolewając wody z oliwą zagniatać ciasto( najlepiej min.5 min) Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok.1,5 h.
Gdy ciasto wyrośnie, cienko rozwałkować je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko natłuszczonej oliwą. Rozsmarować na nim przecier pomidorowy wymieszany z 2 łyżkami wody. Na to nałożyć kolejno startą mozzarellę, połowę pozostałych serów, odsączony szpinak doprawiony pieprzem i czosnkiem, brokuły, podsmażone kawałki kurczaka oraz resztę serów. Piec ok. 25 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni(długość pieczenia zależy od grubości pizzy, najlepiej obserwować, kiedy się rumieni).


Make a dough- In large mixing bowl, combine all types of flour, yeast and salt. Blend in water and olive oil Stir by hand vigorously until all ingredients are well mixed( at least 5 minutes). Place bowl in warm place and let rise for about 1.5 hour.
Roll the dough, top with tomato puree( combined with 2 Tbls water). Than put grated mozzarella, half blues cheese, camembert and feta, drained spinach( seasoned with garlic and salt), broccoli, diced and cooked chicken and again blue cheese, camembert and feta. Bake for about 25 minutes in oven preheated to 350F.





30 komentarzy:

  1. doskonała ta pizza, bardzo lubię takie składniki, dobra kompozycja smaków!super:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniała pizza :D Im więcej sera, tym lepiej!

    OdpowiedzUsuń
  3. nie jadam pizzy ,ale w takiej zdrowszej wersji z pysznymi dodatkami jak ta , od razu bym wzięła kawałeczek <3

    OdpowiedzUsuń
  4. W moje smaki również trafiłaś! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam pizze na słodko, tylko moim faworytem w niej jest ananas ;).

    OdpowiedzUsuń
  6. I czemu ja nie mam drożdży? A wczoraj chciałam kupić, to nie było.
    Pysznie wygląda:D

    OdpowiedzUsuń
  7. z taką ilością sera musi po prostu sama rozpływać się w buzi, mniam<3

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam pizze i ser, więc to idealne danie dla mnie:D pizza wygląda pysznie, może wyślesz mi kawałek:P? A.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Eh, gdyby tak jeszcze coś zostało... ta pizza ma to do siebie, że znika w mgnieniu oka ;)

      Usuń
  9. Świetnie Ci wyszła, wygląda tak kusząco, że chyba wypróbuję przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Dawno nie jadłam pizzy, nie mówiąc już o takiej...;)

    OdpowiedzUsuń
  11. wygląda obłędnie bogato ta pizza, raju, i jest tam mój ulubiony brokuł!!! brokuły z serem to połączenie idealne
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  12. Witam, nominowałam Cię do nagrody Versatile Blogger Award http://www.kuchniokracja.hanami.pl/?p=930 Zapraszam do zabawy.

    OdpowiedzUsuń
  13. Ale zielona:-). uwielbiam taką zdrową pizzę:)
    PS A z bananem na wytrawnie próbowałaś? Też jest dobra;)

    OdpowiedzUsuń
  14. ale bym taką zjadła *_* wspaniała!

    OdpowiedzUsuń
  15. o mamo - dobrze, że mi przypomniałaś o tej bananowej - muszę ją w końcu zrobić :)

    a taka 4 sery, to zdecydowanie mój fawort - zawsze właśnie serową wybieram w pizzeriach :)

    OdpowiedzUsuń
  16. wspaniała, napakowana po brzegi, genialna pizza!

    OdpowiedzUsuń
  17. Wygląda cudownie, od razu nabrałam ochoty na pizzę!
    Może na kolację zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Bardzo dobrze wygląda ; ) Pyszny dobór składników... no i pełnoziarnisty spód ; )

    OdpowiedzUsuń
  19. uwielbiam pizzę serową, szkoda że u mnie tylko ja

    OdpowiedzUsuń
  20. Ależ bogata, pyszna pizza!

    OdpowiedzUsuń
  21. mmm...na sam widok slinka mi cieknie:)

    OdpowiedzUsuń
  22. oo tak! quattro forrmagi to moja ulubiona pizza! Twoja wygląda super ;)

    OdpowiedzUsuń
  23. Ależ apetycznie wygląda! Pełnoziarniste ciasto i moc pysznych dodatków, słowem - pizza idealna:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...