niedziela, 1 lipca 2012

Najlepsza sałatka/ My favorite salad


Pamiętacie mój "najlepszy makaron"? Ta sałatka jest jego lżejszym odpowiednikiem, idealnym na upalne, letnie dni jakie teraz mamy. Większość składników pozostała bez zmian, jedynie sos zastąpiłam dressingiem miodowo-musztardowym na bazie oliwy. W czasie trwania nauki często służyła mi za lunch, jednak przyznaję że jedzona z mamą na tarasie smakuje o wiele lepiej niż w szkolnych murach.

Do you remember my "Best pasta ever"? This salad is its light version, perfect for summer days. Most ingrediends I left the same, only sauce was replaced by honey--mustard dressing basing on olive oil. During school year it used to be my lunch, but I have to admit that eaten on patio with mam tastes much more better.


Składniki( na 2 duże porcje)/ingredients( 2 servings)
-sałata(opcjonalnie szpinak/rukola)/ salad mix( lettuce or fresh spinach/arugula)
-połówka filetu z kurczaka( ok.200 g)/boneless chicken brest( 7oz.)
-2 garście pełnoziarnistego makaronu(ok.40 g)/ 1.5oz. wholewheat pasta
-35 g sera z niebieska pleśnią/ piece of blue cheese
-duża garść suszonych pomidorów(30 g)/ few sundried tomates
-garść żurawiny(20g)/ 2 Tbls draied cranberry
-garść orzechów(25 g)/ few walnuts
-kilka oliwek/ few olives
-czosnek, sól i pieprz/ garlic, salt and pepper
Na dressing/ for dressing
-2 łyżki oliwy Extra Vergine( u mnie Monini)/ 2 Tbls extra vergin olive oil
-2 łyżki musztardy/ 2 Tbls mustard
-łyżka miodu/ 1 Tbls honey
-łyżeczka sosu sojowego/ 1 tsp soysauce

Filet z kurczaka pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem i czosnkiem, podsmażyć. Jednocześnie ugotować makaron według przepisu na opakowaniu, najlepiej al dente.
Na talerzach ułożyć warstwę sałaty, na to połowę kurczaka, pomidorów, żurawiny, pokrojonych oliwek i sera. Ponownie warstwę sałaty, potem pozostałą część składników. Posypać posiekanymi orzechami.
Składniki dressingu dokładnie wymieszać, polać sałatkę

Cut chicken brest, season and fry. Cook pasta( al dente would be the best).
Put tier of lettuce on plates, than half of chicen, sundried tomatoes, cranberry, diced olives and bluecheese. again tier of lettuce and the rest of ingredients. Sprinkle with chopped walnuts.
Combine all ingredients od dressing and pour over the salad.




16 komentarzy:

  1. niesamowita i wykwintna sałatka:) u mnie dzisiaj tez tak lekko i kolorowo

    OdpowiedzUsuń
  2. sałatka wyglada obłednie i ten seeeer ;D mniam!

    OdpowiedzUsuń
  3. o kurczę, tyle smaków, tyle pyszności! świetnie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Och, to musi być pyszne. ;) Po powrocie do domu na pwno zrobię taką sałatkę.

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam takie sałatki <3 i koniecznie musi coś chrupać :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Dobrze się prezentuje :P :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale super! Muszę zapamiętać i zrobić podobną!

    OdpowiedzUsuń
  8. Salatka z kurczakiem to moja ulubiona! Makaronu jeszcze nie dodawalam, ale ze jestem jego wiellka fanka, to na pewno mi posmakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  9. ciekawa propozycja składników, wypróbuję napewno! ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Przyznaję, że fajnie brzmi.Samo zdrowie. Na upały-idealna.

    OdpowiedzUsuń
  11. faktycznie najlpesza;)
    cudo!
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. niesamowicie sie prezentuje :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda bardzo imponująco i smakowicie :) Składniki bardzo mi odpowiadają :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam dania z dodatkiem sera pleśniowego...;)

    OdpowiedzUsuń
  15. zapraszam na konkurs sałatkowy , który właśnie zaczął się na moim blogu. do wygrania zestaw noży laserowo ostrzonych. Pozdrawiam i miłego dnia życzę:)
    http://wmojejmalutkiejkuchni.blogspot.co.uk/2012/07/konkurs-kolorowy.html

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...