niedziela, 23 marca 2014

Domowy krem a'la Snickers/ Homemade healthy "Snickers" spread



Inspiracją dla tego przepisu był Krem Snickers-Homemade wypatrzony u Siaśki. Robiony już dwukrotnie, absolutnie cudowny, co potwierdza chyba ilość blogów na których się często na niego natykam. Ale przy ostatniej próbie zabrakło orzeszków ziemnych, był za to spory zapas włoskich. No więc włoskie zamiast fistaszków. A czy coś pasuje lepiej do orzeszków włoskich niż miód? No właśnie. Tak znalazł się wymiennik kajmaku. Przy laskowych też trochę modyfikacji, jak eksperymentować to na całego.
Wyszedł krem inny, w sumie to już nie Snickres, ale równie przepyszny. I właściwie zdrowszy, bo jakby nie patrzeć orzechy włoskie są lepszym wyborem od ziemnych, podobnie w przypadku miodu/kajmaku. Tak, tak- lubię to sobie powtarzać gdy wyjadam ze słoika kolejną łyżeczkę. I jeszcze jedną, teraz ostatnią. No, może przed-przed ostatnią ;)

Składniki
-200 orzechów włoskich
-100 g orzechów laskowych
-kilka kostek gorzkiej czekolady
-kilka łyżek ciemnego kakao
-150 g miodu
-szczypta soli

Orzechy włoskie podprażyć na patelni lub w mikrofalii. Używając blendera zmielić je, aż osiągną konsystencję masła orzechowego. Dodać łyżkę miodu i szczyptę soli, wymieszać i przełożyć do osobnej miseczki.Orzechy laskowe również podprażyć, zmielić na masło. Dodać kakao, rozpuszczoną gorzką czekoladę i 2 łyżki miodu, wymieszać.
Do słoika nadkładać po łyżce masła z orzechów włoskich, masła z orzechów laskowych i miodu.

***
In English


I prepared this cream inspired by Homemade Snickers recipe. I've made it twice- absolutely wonderful! But the last time it appeared I was run out of peanuts, so I decided to supply it by walnuts and make same more changes. Is there anything that fits better to walnuts than honey ? That's it . So I used it to replace caramel. I also made a little modification with hazelnuts layer. 

And that's how the new spread was created. Not sure if it can still be called "Snickers" , but it's definitely equally delicious. It is actually healthier because walnuts are more nutritious than peanuts, the same with honey instead of caramel . Oh yes - that's what I'am saying to myself when I cant't resist to take another spoon :) 

Ingredients( 1 jar)
-1 1/3 cup walnuts( 200 g)
-2/3 cup hazelnuts( 100 g)
-1/4 cup dark chocolate
- 3-4 T of dark cocoa
-1/2 cup honey
- pinch of salt

Toast walnuts in oven or microwave. Using a food procesor grind them until smooth like peanut butter. Add a tablespoon of honey and a pinch of salt, stir and put into a separate bowl.
Toast hazelnuts, ground into until smooth. Add cocoa, melted dark chocolate and 2 tablespoons of honey and mix. 

In a jar place 1 spoon of walnut butter, 1 spoon of hazelnut butter and 1 spoon of honey. Repeat this until the jar is full :)





19 komentarzy:

  1. To jest chyba nawet lepsze niż oryginał! Podoba mi się ten pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jak można robić takie kremy!!! człowiek nie potrafi odejść od monitora! :D a co dopiero kiedy ma go przy sobie, wtedy to nie potrafi oderwać się od słoika :)

    OdpowiedzUsuń
  3. JEjku, ale to musi być słodkie i pyszne! :D

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiałam ten sklepowy... chyba się skuszę ma własna produkcję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Chyba będę musiała zrobić...ale narobiłaś mi ochoty na niego!

    OdpowiedzUsuń
  6. Cieszę się, że go robiłaś :D
    jest mega

    OdpowiedzUsuń
  7. OOOO mamo ! Cudowności :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda wspaniale :) Jeju, ale to musi być rozpustne! :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Już tyle razy widziałam ten krem , że muszę go już zrobić . :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Totalnie przepysznie to wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  11. ile bym dała za taki krem! *-*

    OdpowiedzUsuń
  12. OMG! Wyślij mi taki słoiczek, proszę!

    OdpowiedzUsuń
  13. och, od dawna przymierzam się do zrobienia takiego kremu, już nie dam rady się powstrzymać... ;)
    ---
    http://takeittasty.blogspot.com
    http://facebook.com/takeittasty

    OdpowiedzUsuń
  14. aaaah pamiętam z dzeciństwa, jak mama czasem kupowała mi ten oryginalny krem snickers :D najlepszy krem na chleb, nawet lepszy od nutelli :D Może czas powrócić do lat dzieciństwa, ale teraz oczywiście wg. Twojego przepisu ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. no to przepadłyśmy... jesteśmy uzależnione od smaku snikersa :D a ten krem wygląda bosko

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...