Ta sałatka kojarzy mi się z wakacjami. Dzięki niej przekonałam mamę do kaszy jaglanej i pojawiała się wtedy jako drugie śniadanie minimum raz w tygodniu.
Jedzona wspólnie na tarasie, w upalne dni. Z koperkiem z ogródka, ze świeżą fasolką. Na zimno, do popicia sok.
***
Teraz przygotowuję wersję jednoosobową, za stół robi książka do analizy. Koperek z marketu, fasolka z mrożonki. Zapijam gorącą herbatą, sałatkę podgrzewam. I wiecie co? Dalej mi smakuje. To chyba znaczy, że naprawdę jest pyszna
Składniki( 1 porcja)
-3-4 łyżki kaszy jaglanej
-pęczek koperku
-2 garście fasolki szparagowej( może być z mrożonki)
-2 garście fasolki szparagowej( może być z mrożonki)
-kilka plastrów wędzonego łososia
-łyżeczka musztardy
-sól, pieprz i czosnek do smaku
Kaszę dokładnie przepłukać, gotować pod przykrycie ok 15 minut w 2/3 szklanki wody. Doprawić, odstawić do wystygnięcia. W międzyczasie ugotować fasolkę, pokroić na mniejsze kawałki, podobnie jak łososia. Koperek posiekać.
Przestudzoną kaszę wymieszać z fasolką, łososiem, koperkiem i musztardą. Podawać na zimno lub ciepło, w zależności od preferencji.
***
In English
Ingredients (1 serving)
-3-4 Tbls. millet
-bunch of dill
-2 handfuls of green beans (can be frozen)
-a few slices of smoked salmon
-1 tsp mustard
-salt, pepper and garlic
Preparte millet- rinse, than boil for about 15 minutes in 2/3 cup water. Season with slat, pepper and garlic, set aside to cool. In the meantime, cook the beans, cut into smaller pieces. Cut salmon into smaller pieces too. Chop the dill.
Combine chilled millet with beans, salmon, dill and mustard. Serve cold or heated up, depending on your preference.
bardzo apetycznie podana sałatka! i tyle w niej zdrowia :) podoba mi się od A do Z :) wszystkie smaki dobrze zgrane i wiem, że na pewno ją wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńŚwietne danie :) Tak jakby łosoś z sosem musztardowym w wersji ekspresowej. Lubię, lubię.
OdpowiedzUsuńDo łososia i kaszy jaglanej nie musisz mnie przekonywać. Idealne połączenie na każdą porę roku :]
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :))
OdpowiedzUsuńKasza jaglana, łosoś i koperek, czyli wszystko, co lubię!
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie i pewnie na ciepło też by mi smakowała, jednak tęsknie już do takich tarasowych posiłków, ze świeżych składników i w ogóle jedzenie w wakacje jakieś taki lepsze jest,
OdpowiedzUsuńuwielbiam sałatki i taką też bym z apetytem zjadła :)
OdpowiedzUsuń