Lekki czekoladowy mus z ricotty (170 kcal/porcja)/ Light chocolate ricotta mousse( 170 kcal per serving)
Ricotta to mój drugi ulubiony( zaraz po mascarpone of course ;) ser deserowy. Jest tak smaczny, że właściwie mogłabym go jeść bez dodatków, ot tak łyżeczką, może lekko dosłodzony.
A jeśli dodać do niego kakao i nadać lekkości przy pomocy białka, otrzymamy mus nieziemsko pyszny, a jednocześnie na tyle dietetyczny (o. 170 kcal/porcja), że można zajadać się nim podczas wieczornych seansów filmowych bez obaw o figurę.
Praktykuję od jakiegoś czasu w ramach posesyjnego wypoczynku- dalej mi się nie znudził, tylko filmów zaczyna brakować:)
Składniki( na 2 porcje)
-2/3 opakowania( ok 160 g) ricotty
-białko z dużego jajka
-łyżeczka żelatyny rozpuszczona w odrobinie mleka
-2 czubate łyżki naturalnego kakao( ok 25 g)
-słodzik/cukier do smaku
-szczypta soli
-opcjonalnie: łyżka smakowego syropu do kawy (u mnie karmel)
Białko ubić na sztywno z odrobiną soli. W osobnym naczyniu zmiksować ricottę z kakao, syropem oraz żelatyną rozpuszczona w mleku. Delikatnie połączyć masę serową z ubitym białkiem. Przełożyć do pucharków, można udekorować kremowym serkiem i gorzką czekoladą. Schłodzić w lodówce przez klika godzin.
***
In Engilsh
Ingredients (2 servings)
-6 oz. ricotta cheese
-1 egg white
-1 tsp gelatin dissolved in a little milk
-2-3 Tbls. natural cocoa powder
-sweetner/sugar to taste
-pinch of salt
-optional: 1 Tbls flavored coffee syrup ( I used sugar free carmel)
Uwielbiam ricottę ,ostatnio posmakowała mi na chlebie z słodką papryczką ;)
OdpowiedzUsuńja również lubię i ricottę i mascarpone chyba na równi :) pysznie prezentuję się ten deser.
OdpowiedzUsuńcudowna czekoladowa rozkosz! ja ricottę tak jak ty, mogłabym zajadać łyżeczką, a najbardziej lubię w połączeniu z syropem klonowym :) pomysł na deser zdecydowanie do wypróbowania - jest fantastyczny!
OdpowiedzUsuńNa coś takiego zawsze mam ochotę:)
OdpowiedzUsuńU mnie ricotta jest na pierwszym miejscu :) Czekoladowe niebo, pycha! :)
OdpowiedzUsuńAle cudownie czarne :D
OdpowiedzUsuńNie przepadam za mascarpone. W sumie to nawet nie tyle co nie przepadam co po prostu nie lubię, ale ricotta to moja miłość :D
Świetny :)
OdpowiedzUsuńWygląda na bardzo pyszne! Ten intensywny czekoladowy kolor do mnie przemawia; )
OdpowiedzUsuńZamawiam jedną porcję! ;D
OdpowiedzUsuńwyśmienity deserek!!! no i zawsze mniej kcal :)
OdpowiedzUsuńwspaniały deser!
OdpowiedzUsuńJak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńLekko czekoladowy, ale za to mocno pyszny :)
OdpowiedzUsuńMocno czekoladowyw i do tego niezwykle lekki deserek!
OdpowiedzUsuńNawet kalorii nie jest za dużo.
OdpowiedzUsuń