Kokosowy łosoś z migdałami/ coconut smoked salmon with almond flakes


Z chwilą jak zbliża się zima, moje( i tak już nadzwyczajne) upodobanie do tłustego jedzenia przybiera na sile.
Nie oznacza to jednak, że sięgam po kebaby czy batoniki Za to uwielbiam po przyjściu do domu przygotować sobie szybki, napakowany zdrowymi tłuszczami obiad- łosoś, olej kokosowy i migdały, czy można wybrać wartościowsze? O takie to tłuszcze woła mój organizm, a ja mu nie odmawiam. I zajadając takie pyszności, bynajmniej nie marzę o pizzy

Składniki( 1 porcja)/ ingredients ( serving)
-kilka garści świeżego szpinaku( może być mrożony, ale koniecznie "liściasty")
-opakowanie( 100 g) wędzonego łososia
-garść płatków migdałowych
-łyżka oleju kokosowego
-kilka łyżek mleka lub łyżka ricotty( opcjonalnie)
-sól, czosnek i pieprz do smaku

Szpinak poddusić na patelni, doprawić solą, czosnkiem i pieprzem. Można dodać też mleko lub ricottę dla bardziej delikatnego smaku.
Osobno podprażyć płatki migdałowe na połowie oleju kokosowego, przełożyć na talerzyk. Na tej samej patelni, na reszcie oleju, podsmażyć łososia.
Łososia połozyć obok szpinaku, posypać płatkami migdałowymi

***

In English

As soon as the winter comes, my ( always extraordinary ) preference for fatty foods is growing .
However, it doesn't mean that I start eating  pizza or chocolate bars. What I mean, is rather preparing a quick, healthy fats packed lunch after hard day - salmon , coconut and almonds, can you find somethin more nutritious ? This is THAT kind of fats my body is calling for. And I don't even try to resist. While tasting such delicious meal, pizza is the last thing I couuld dream about


Ingredients ( 1 serving )
- a few handfuls fresh spinach (can be frozen, but necessarily " in leaf " )
- package (3.5 oz ) smoked salmon
- a handful flaked almonds
- 1 Tbls coconut oil
- 2-3 Tbls milk or ricotta cheese (optional)
- salt , garlic and pepper to taste

Stew spinach in a pan , season with salt, garlic and pepper. You can also add milk or ricotta cheese. .
Separately roast almond flakes using half Tbls coconut oil, put it on the plate . Using the same pan and the rest of the coconut oil , fry the salmon.
Place salmon next to spinach , sprinkle it with almond flakes



Komentarze

  1. zgadzam się, ja też czuję takie zapotrzebowanie na pyszne, porządne obiady. tym bardziej sięgam po zdrowe składniki, pełne wartościowych dla organizmu tłuszczu :) chętnie zrobię sobie takie łososia z kokosową nutką, uwielbiam takie smaki!

    OdpowiedzUsuń
  2. mam identycznie, a olej kokosowy to teraz mój nr jeden <3

    OdpowiedzUsuń
  3. idealny obiad:) doskonałe połączenie składników:) nic tylko siadac i zajadać!

    OdpowiedzUsuń
  4. A propos tych zdrowych tłuszczy, to ja nie mogę się do nich przekonać... mało co z ich zawartością mi smakuje. Chociaż to wygląda tak ładnie... na zdrowie!:))

    OdpowiedzUsuń
  5. Dla mnie idealne zestawienie :)) Olej kokosowy jest super, też go często używam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale wiesz? Domowy kebab też byłby spoko...

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo fajne połączenia smakowe, wędzonego łososia i szpinak uwielbiam, więc na pewno by mi smakowało: )

    OdpowiedzUsuń
  8. ale pyszny obiad, o jaaaa <3
    Uwielbiam takie, z chęcią bym je wszamała ;D

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo ciekawa propozycja na obiad! Zdecydowanie różni się od codziennych posiłków, ale to dobrze, warto popróbować nowe połączenia smakowe :))

    OdpowiedzUsuń
  10. Tłuszcze z takiego źródła to ja chętnie przyswoję ;D

    OdpowiedzUsuń
  11. łosoś i kokos! to musi być pyszne! i jakie zdrowe!

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam, uwielbiam połączenie łososia, szpinaku i migdałów :) Jak zwykle, kolejny świetny przepis, który wypróbuję. :)

    OdpowiedzUsuń
  13. łosoś i szpinak - klasyczne, idealne połączenie, a tu wkradł się jeszcze kokos.. mniam!

    OdpowiedzUsuń
  14. to będzie mój jutrzejszy obiad ! żałuję, że dodajesz posty tak rzadko, jeśli chodzi o propozycje obiadowe to przerobiłam każdą niejednokrotnie :D

    misspea

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz