sobota, 14 września 2013

Najzdrowsza krajanka orzechowo-kawowa



Bez cukru i glutenu, a wciąż przepyszna. Przepis doceniony w konkursie whiness, co jest dodatkową rekomendacją ;)

Składniki na porcję*
-1/4 puszki ciecierzycy( odsączonej)
-czubata łyżka masła migdałowego( można zastąpić zwykłym orzechowym)
-łyżka miodu
-kropla aromatu waniliowego
-po odrobinie( ok.1/6 łyżeczki) sody i proszku do pieczenia
-2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
-2 paski( co najmniej) gorzkiej czekolady
-szczypta soli

Wszystkie składniki( poza czekoladą) dokładnie zblendowac. Dodać kawałeczki gorzkiej czekolady( trochę zostawić na wierzch), wymieszać. Przełożyć do żaroodpornego naczynia( delikatnie natłuszczonego), posypać reszta czekolady i zapiekać ok 20 minut w 180 stopniach

*Podany przepis to wersja jednoosobowa, na małe kwadratowe naczynie do zapiekania. Ilość składników można pomnożyć razy 4 i wtedy starczy na zwykłą blachę 24x24 cm



13 komentarzy:

  1. nie robiłam jeszcze nic z ciecierzycy, ale coś myślę, że ta krajanka na sam początek świetnie się sprawdzi :) pyszne smaki - orzechy i kawa <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyrzucam kawę i mam pyszną krajankę tylko dla siebie, o! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Krajankę uwielbiam, a orzechowo-kawowa wersja brzmi bajecznie :) Zdecydowanie są to moje smaki!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda pysznie, jak ugotuję cieciorkę, to zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  5. o proszę, ciecierzyca. Zaskoczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Muszę wypróbować! Wygląda jak tradycyjna krajanka ;) Jeszcze tylko zapytam, to Twoje naczynko jakie miało wymiary? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie sprawdziłam- to moje małe ma 15x15 i wyszły z niego te 4 kawałki co na zjęciu. W takim razie z poczwórnej porcji spokojnie wyjdzie nawet na blachę o wymiarach ok. 20-paru ;)

      Usuń
  7. Batoniki z ciecierzycy - skojarzyło mi się, bo wygląda jak batonik musli, tylko jest najpewniej sto razy smaczniejszy:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciecierzycy chyba nigdy nie jadłam, ale ma to coś pewnie wspólnego z soczewicą tak czuję :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy można czymś zastąpić miod naprzyklad poslodzic stevia żeby zmniejszyć trochę kaloryczność tylko jaki płyn wtedy dodać do odpowiedniej konstytencji dziękuję pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...