niedziela, 7 lipca 2013

Zdrowe orzechowe ciasteczka( bezcukrowe i bezglutenowe)/ Healthy nutty cookies( sugar and gluten free)



Te ciastka to wynik kulinarnego eksperymentu- wrzucić do miski wszystko co się lubi, upiec i czekać co wyjdzie. No i wyszło coś pysznego! Ciasteczka są kruche, intensywnie orzechowe i( aż nie do wiary) naprawdę zdrowe. Z powodzeniem mogą zastąpić drugie śniadanie, a większej ilości nawet i pierwsze.



Składniki( na ok. 20 ciasteczek)*
-2 łyżki masła orzechowego(ok. 40 g)
-2 łyżki masła migdałowego(ok. 35 g)
-2 łyżki miodu
-łyżka oleju kokosowego( ok.20 g)
-łyżka masła( ok. 20 g)
-jajko
-4 łyżki tartych migdałów( ok. 40 g)
-5 łyżek wiórek kokosowych (ok. 40 g)
-2 łyżki mąki ryżowej (ok.30 g)
-2 łyżeczki kakao
-łyżeczka sody
-2 łyżki posiekanych orzechów

Jajko roztrzepać, dodać rozpuszczone masła, miód i olej kokosowy.
Tarte migdały, wiórki kokosowe i mąkę wymieszać z sodą i kakao. Dodać do masy z jajkiem, zmiksować aż powstanie gładka masa. Dodać posiekane orzechy, wymieszać.
Z masy formować kuleczki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie spłaszczyć widelcem. Zapiekać ok. 13-15 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

*ja robiłam z połowy składników i wyszło 9 całkiem sporych
**nie trzeba ściśle trzymać się składników- można użyć dowolnej mąki, masło migdałowe zastąpić tym z orzeszków ziemnych, olej kokosowy- masłem. Ważne jedynie żeby mniej więcej zachować proporcje składników suchych do mokrych

***

In English

Ingredients (about 20 cookies) *
-2 Tbls peanut butter
-2 Tbls of almond butter 
-2 Tbls honey
-1 tsp coconut oil
-1 tsp butter 
-1 egg
-4 Tbls grated almonds 
-5 Tbls coconut shreds
-2 Tbls rice flour
-2 tsp cocoa
-1 tsp baking soda
-2 Tbls chopped nuts

Whip the egg, add the dissolved butter, honey and coconut oil.
Combine grated almonds, coconut and flour with baking soda and cocoa. Add to the egg with butter, mix until smooth. Add the chopped nuts and mix usuing a spoon.
 Form balls and place on a baking tray lined with baking paper. Gently flatten with a fork. Bake for about 13-15 minutes in the oven pre-heated to 350 F 

* I did with the half of the ingredients and it was 9 big cookies
** you don't need to use EXACTLY the same ingredients-you can use any flour,  substitute almond butter with peanuts, coconut oli- with butter. Just respect the ratio of dry ingredients to the wet


***

Ciasteczka najlepiej smakują podczas rodzinnego piknikownia ;)




17 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie, chociaż nie traktowałabym ich jako substytutu śniadania;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Są chrupiące? Jak tak, to muszę je koniecznie zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  3. Też często przeprowadzam takie eksperymenty :) zawsze wychodzi pychota :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Improwizacja matką wielu pysznych wypieków!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wszystkie składniki mam, wiec na pewno wypróbuję :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo apetyczny eksperyment :)

    OdpowiedzUsuń
  7. też tak często robię, że wrzucam wszystko, co lubię do miski, mieszam i wychodzą cuda :)))

    OdpowiedzUsuń
  8. Takie kombinowane słodkości czasem są właśnie najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  9. pysznie wyglądają :) ale trudno by mi było zdobyć wszystkie potrzebne w pełni bezglutenowe składniki w Polsce, tzn. bez zawartości śladowych ilości glutenu

    OdpowiedzUsuń
  10. Tez poprosze jedno :) Pieknie sie prezentuja. Chyba sobie takie upieke i bede na drugie sniadanie zabierac :)

    OdpowiedzUsuń
  11. zdrowe ciacha to ja lubię, super przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. jestem za! zdrowe i na pewno smaczne ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam takie połączenia: smacznie i zdrowo!:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...