poniedziałek, 1 lipca 2013

Musaka- w końcu najlepsza/ The best musaka


Nie jest to moje pierwsze podejście do musaki. Ile to już wersji wypróbowałam… z ziemniakami, bez ziemniaków, najróżniejsze proporcje mięsa/pomidorów/bakłażana, kilka wersji beszamelu.
Ta jak dotąd wyszła najlepsza. Nie za dużo mięsa, idealnie doprawiona, z puszystą pierzynką dzięki dodatkowi ubitego jajka. I koniecznie dużo sera!
Polecam ten przepis zarówno jeśli uwielbiacie bakłażana, jak i w sytuacji gdy jeszcze się do niego nie przekonaliście- bardzo możliwe, że zamienicie zdanie( moja siostra zmieniła!)

Składniki( 3-4 porcje)
-2 małe bakłażany
-2 łyżki oliwy
Sos pomidorowy:
-250 g mielonego mięsa( użyłam z indyka)
-1 cebula
-kartonik( 500 g) przecieru pomidorowego
-duży pomidor
-pieprz, czosnek, zioła prowansalskie, cynamon, sól
Beszamel:
-szklanka mleka
-łyżka mąki ziemniaczanej
-łyżka masła
-jajko
-3 łyżki tartego parmezanu
-sól i pieprz
Dodatkowo:
-spora garść żółtego sera

Bakłażana pokroić w plasterki, natrzeć solą i odstawić na minimum pół godziny. Następnie odlać sok i przy pomocy pędzelka posmarować je oliwą. Piec ok. 0,5 h w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

W międzyczasie przygotować:
-sos pomidorowy: pokrojoną cebulę podsmażyć na patelni, dodać mielone mięso. Gdy mięso przestanie być surowe, dodać przecier pomidorowy oraz pokrojonego pomidora. Przyprawić czosnkiem, pieprzem, cynamonem, ziołami prowansalskimi oraz solą. Dusić na małym ogniu aż sos zgęstnieje( można dodać łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w odrobinie wody)
-beszamel: mleko zagotować. Dodać łyżkę masła oraz mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w odrobinie wody. Cały czas mieszając podgrzewać na małym ogniu do powstania konsystencji budyniu. Wtedy ściągnąć beszamel z ognia, doprawić i dodać starty parmezan oraz rozbełtane żółtko,dokładnie wymieszać. Osobno ubić białko, połączyć z beszamelem

W naczyniu żaroodpornym układać warstwami plasterki bakłażana i sos pomidorowy. Na górę wyłożyć beszamel, posypać startym serem. Piec ok 40 minut w 180 stopniach. Warto przygotować danie wcześniej, a potem je odgrzać- smakuje jeszcze lepiej!


***

In English


Ingredients (3-4 portions)
-2 small eggplants
-2 Tbls of olive oil
Tomato sauce:
-250g minced meat (I used turkey)
-1 onion
-1 can tomato puree
-large tomato
-pepper, garlic, herbs de Provence, cinnamon, salt
Béchamel Sauce:
-a glass of milk
-1 Tbls cornstarch
-1 Tbls butter
-1 egg
-3 Tbls grated Parmesan cheese
-salt and pepper
In addition:
-a large handful of yellow cheese

Cut eggplants into slices, rub with salt and let stand for at least half an hour. Then pour off the juice and using a brush coat them with oil. Bake for about 30 minutes in an oven preheated to 350 F.

In the meantime, prepare:
-tomato sauce: Fry the chopped onion in a pan, add the minced meat. When the meat is no longer raw, add the tomato puree and diced tomato. Season with garlic, pepper, cinnamon, herbes de Provence and salt. Simmer over low heat until the sauce thickens (you can add a teaspoon of cornstarch dissolved in a little water)
-Bechamel sauce: Boil the milk. Add a tablespoon of butter and cornstarch dissolved in a little water. Heat, stirring constantly  until the consistency becomes like pudding. Then take sauce from heat, season and add the grated parmesan cheese and a lightly beaten egg yolk, mix thoroughly. Separately, whip the egg white, combine gently with bechamel sauce

In the casserole dish place the layers of sliced ​​eggplant and tomato sauce. On the top place the white sauce, sprinkle with grated cheese. Bake for about 40 minutes in 350 F . You may prepare the dish few hours before eating and then reheat it- tastes even better!




16 komentarzy:

  1. Musaka bez ziemniaków? To faktycznie wariacja. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W wielu artykułach czytałam, że ziemniaki nie są takim "obowiązkowym" składnikiem, jak beszamel, bakłażan i pomidorowy sos z mięsem mielonym.

      Choć generalnie ziemniaki uwielbiam, wydaje mi się że bez nich danie jest jeszcze bardziej "bakłażanowe" co w tym przypadku jest dla mnie na plus :)

      Usuń
  2. Domyślam się, że dla tych co nie wyrobili sobie jeszcze zdania o bakłażanie, tak jak ja, danie też zdecydowanie polecane ;).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie- tym bardziej trzeba spróbować!

      Usuń
  3. To w gruncie rzeczy podobne do lasagny, przynajmniej ten sam schemat. Nigdy nie jadłam, muszę się - albo kogoś - zmobilizować^

    OdpowiedzUsuń
  4. Miałam wczoraj ochotę! Mniam!
    Pozwolisz, że zapiszę ten przepis? :)
    dariawkuchni.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapisz i przygotuj, nie pożałujesz :)

      Usuń
  5. chciałabym w końcu spróbować takiej tradycyjnej żeby porównać jej smak...

    OdpowiedzUsuń
  6. Do musaki zbieram sie od dawna, ale zawsze cos staje mi na drodze! Moze sie wreszcie do niej zabiore !

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam musakę za ten dodatek cynamonu do sosu - pychota!

    sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  8. Bakłażan najlepiej lubię z grilla, smażony stanowczo odpada. Twój pieczony na pewno nie jest nasiąknięty tłuszczem, co bardzo mi odpowiada :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pewnie znajdą się tacy, którzy przyczepią się do mięsa z indyka w Musace, ale ja wierzę, że ta wersja może być fantastyczna :) Tak się zapowiada.

    OdpowiedzUsuń
  10. mussaka - wlasnie to jest jeszcze na mojej liscie do wypróbowania- wygląda super ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. zazwyczaj jem bakłażany zapiekane z mozzarellą i sosem pomidorowym, mussaki jeszcze nie jadłam, a tak lubię bakłażanowe dania :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...