środa, 12 czerwca 2013

Orzechowy obiad na szybko- wegańsko i bezglutenowo.


Ostatnimi czasy coraz częściej zaczynam eksperymentować z makaronem ryżowym. Ciekawa odmiana dla tradycyjnej włoskiej pasty, choć nie powiedziałabym że alternatywa,bo sprawdza się w zupełnie innych połączeniach smakowych. Tak jak zwykły makaron sam w sobie jest pyszny i mogę jeść go nawet solo, tak ryżowy jest praktycznie bez smaku. Nie jest to jednak wadą, bo doprawiony odpowiednim sosem, cały "nasiąka" jego aromatem. Ja polecam( a jakże) w wersji orzechowej

Składniki( 1 porcja)
- ok 60 g makaronu ryżowego
- por
-łyżka ziaren sezamu
-łyżeczka oliwy/oleju kokosowego/sezamowego
Sos:
-łyżeczka miodu
-łyżka sosu sojowego
-2 łyżeczki masła orzechowego

Makaron przygotować wg instrukcji na opakowaniu, odsączyć.
Na patelni podprażyć sezam, odłożyć na talerzyk. Rozgrzać łyżeczkę tłuszczu i dodać pokrojonego pora. Smażyć aż zmięknie. W międzyczasie połączy składniki sosu. Na patlenię z porem przełożyć makaron, zalać sosem i smażyć razem cały czas mieszając( 2-3 minuty)
Przełożyć do miseczki, posypać sezamem.


Przypominam też o śledzeniu bloga za pomocą Bloglovin'
 
Follow on Bloglovin

10 komentarzy:

  1. Ale smakowite!
    dariawkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. orzechowe smaki, to coś dla mnie ! świetny szybki i prosty przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. ostatnio inspirowałam się Twoim przepisem na brokuła w maśle orzechowym i wyszedł prze-przepyszny :) więc spróbowanie tego dania to tylko kwestia czasu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zapraszam na miniKONKURS: http://kuchcikola.blogspot.com/2013/06/pierwsze-urodziny-bloga-mini-torcik-z.html

      Usuń
    2. Cieszę się, że danie smakowało, masło orzechowe w wytrawnych daniach to coś pysznego! :)

      Usuń
  4. Smakowite danie :) Makaron ryżowy świetnie smakuje w kompozycjach zawierających sezam.
    Mi też bardzo smakuje makaron ryżowy na słodko, jadłaś?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A, nie próbowałam jeszcze. W takim razie muszę koniecznie przygotować! :)

      Usuń
  5. ale kusisz:) wyglada apetycznie:) i ciekawa jestem tego smaku

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawy smak, ciekawe połączenia, no i masło orzechowe..
    Widziałam ten makaron wiele razy, nie jestem do niego przekonana, a może zwyczajnie mam 'stracha' przed podejściem:p

    OdpowiedzUsuń
  7. Nigdy nie jadłam tego makaronu, ale jako fanka orzechowych smaków, na pewno bym się polubiła z jego wersją w tym daniu :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...