Właściwie to jeszcze nie do końca- rozszerzenia dawno za mną, ustne właśnie się zakończyły, został jeszcze tylko poniedziałkowy hiszpański. Ale jako że on się akurat do niczego nie liczy... to tak- już po maturach.
Wykończona, aczkolwiek( nie zapeszać!) usatysfakcjonowana, wracam do świata żywych. Ale czy to wciąż ten sam Świat? Jest dziwnie nieprzewidywalny i zaskakuje mnie na każdym kroku. Gdy kupuję bilet do kina w środę o 22 i chce płacić cenę piątkową( to w środy o tej godzinie można chodzić do kina?). Gdy sprowadzam w kalendarzu datę kolejnej imprezy i coś mi się nie zgadza( to imprezy można robić w poniedziałek?) Na najbliższe 4 miesiące mój harmonogram wymknął się z jakichkolwiek ram wyznaczanych przez dni tygodnia, dźwięki budzika, czy zdrowy rozsądek. Póki co bardzo mi się podoba.
Wracając do placków- pomysł narodził się przed jedną z matur, jak zwykle miało być energetycznie i poprawiać humor na najbliższe kilka godzin. Inspiracja- jeden z moich ulubionych batoników, Bounty. Kokos i czekolada to jeden z tych "duetów idealnych". Myślę, że w przypadku tych placków najważniejszy jest krem- przygotowany wieczorem, po nocy w lodówce tężeje przypominając delikatną czekoladę batonika Efekt tak mi się spodobał że już kilka dni później musiałam potworzyć to śniadanie.Zapewniam, że smakuje przepysznie nie tylko przed maturą :)
Pancakes/pancakes:
Czekoladę rozpuścić, wymieszać z serkiem, kakao, dosłodzić. Odstawić do lodówki. Krem najlepiej przygotować wieczorem, żeby zdążył stężeć przez noc.
Melt chocolate, combine with light cream cheese, cocoa and sugar/honey/sweetener. It is advisable to prepare icing in the evening and refrigerate for all night.
Składniki na pancakes dokładnie wymieszać i usmażyć placki( polecam na oleju kokosowym!)
Mix all pancakes ingredients. Brush a frying pan with the coconut oli. Ladle the batter into the pan forming small pancakes. Cook for 2 - 3 minutes on each side over a medium heat, until golden
Ciepłe placki przekładać kremem i wiórkami kokosowymi(dużo!), można dodać posiekaną czekoladę
Serve with icing, coconut shreds( a lot of coconut shreds!) and dark chocolate
Wykończona, aczkolwiek( nie zapeszać!) usatysfakcjonowana, wracam do świata żywych. Ale czy to wciąż ten sam Świat? Jest dziwnie nieprzewidywalny i zaskakuje mnie na każdym kroku. Gdy kupuję bilet do kina w środę o 22 i chce płacić cenę piątkową( to w środy o tej godzinie można chodzić do kina?). Gdy sprowadzam w kalendarzu datę kolejnej imprezy i coś mi się nie zgadza( to imprezy można robić w poniedziałek?) Na najbliższe 4 miesiące mój harmonogram wymknął się z jakichkolwiek ram wyznaczanych przez dni tygodnia, dźwięki budzika, czy zdrowy rozsądek. Póki co bardzo mi się podoba.
***
Wracając do placków- pomysł narodził się przed jedną z matur, jak zwykle miało być energetycznie i poprawiać humor na najbliższe kilka godzin. Inspiracja- jeden z moich ulubionych batoników, Bounty. Kokos i czekolada to jeden z tych "duetów idealnych". Myślę, że w przypadku tych placków najważniejszy jest krem- przygotowany wieczorem, po nocy w lodówce tężeje przypominając delikatną czekoladę batonika Efekt tak mi się spodobał że już kilka dni później musiałam potworzyć to śniadanie.Zapewniam, że smakuje przepysznie nie tylko przed maturą :)
Składniki( 1 porcja)/ ingredients( 1 serving)
Pancakes/pancakes:
-małe jajko( przy dużym można część odlać)/ small egg
-3 kopiaste łyżki mąki( użyłam ryżowej, ale nada się dowolna)/ 3-4 Tbs rice flour( evry kind can be uded)
-1/6 szklanki maślanki( ok 40 ml)/ 1/6 cup buttermilk
- 1/4 łyżeczki sody/ 1/4 tsp soda
-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia/ 1/2 tsp baking powder
-łyżka wiórków kokosowych/ 1 Tbs coconut shreds
-cukier/miód/słodzik do smaku/ sugar/honey/sweetener for taste
Krem/icing:
-2-3 czubate łyżki kremowego serka( np twaróg aksamitny lub President śmietankowy)/ 3 Tbs light cream cheese
-2 kostki gorzkiej czekolady/ 2 pieces of dark chocolate
-2 łyżeczki kakao/ 2 tsp cocoa
-cukier/miód/słodzik do smaku/ sugar/honey/sweetener for taste
Czekoladę rozpuścić, wymieszać z serkiem, kakao, dosłodzić. Odstawić do lodówki. Krem najlepiej przygotować wieczorem, żeby zdążył stężeć przez noc.
Melt chocolate, combine with light cream cheese, cocoa and sugar/honey/sweetener. It is advisable to prepare icing in the evening and refrigerate for all night.
Składniki na pancakes dokładnie wymieszać i usmażyć placki( polecam na oleju kokosowym!)
Mix all pancakes ingredients. Brush a frying pan with the coconut oli. Ladle the batter into the pan forming small pancakes. Cook for 2 - 3 minutes on each side over a medium heat, until golden
Ciepłe placki przekładać kremem i wiórkami kokosowymi(dużo!), można dodać posiekaną czekoladę
Serve with icing, coconut shreds( a lot of coconut shreds!) and dark chocolate
Kocham Bounty <3 ommooom jadłabym
OdpowiedzUsuńco za rozpusta!
OdpowiedzUsuńoo już jesteś ;) koniec matur, więc teraz odpoczynek! ;*
OdpowiedzUsuńpyszne te placuszki muszą być, o smaku bounty na pewno *-*
Cudny stosik placuszków :)
OdpowiedzUsuńKoniec matur, początek wolności... Należy się takie śniadanie!
Ja - wielbicielka czekolady i kokosu napeewno zrobię !
OdpowiedzUsuńA teraz ciesz się wakacjami ( zazdrość!;>;)!
Wróciłaś!♥ Bardzo się cieszę ;D
OdpowiedzUsuńPrzepis zapisuję do wykorzystania!
Jak dawno cię tu nie było! Witamy z powrotem :)
OdpowiedzUsuńsiema, jesteś znowu z nami. :)
OdpowiedzUsuńtęskniłam. <3
za takimi plackami też! ^^
cieszę się, żze wróciłaś :D
OdpowiedzUsuńWspaniały przepis na placuszki - na pewno skorzystam :)
OdpowiedzUsuńW sumie ja wczoraj napisałam ostatnią maturę z rosyjskiego - teraz tylko czekać na wyniki :)
Wygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńfantastyczne placuszki, muszę je zrobić :)
OdpowiedzUsuńo tak, wolność po maturze - ja też właśnie wracam do świata żywych :D odkrywam, że można spać dłużej niż do 6.00, że można mieć porządek w pokoju, że można... więcej niż trzeba! :)
wspaniałe, obłędne, boskie!
OdpowiedzUsuńja też takie chcę!:D
pyszności regenerujące szare komórki! mniam :)
OdpowiedzUsuńRozpustne, pomaturalne śniadanie :) I tak ma być! ;) Bounty to chyba mój ulubiony batonik, jeśli te placuszki choć po części przypominają go w smaku, to biorę wszystkie ;)
OdpowiedzUsuńA mam pytanie: czym według Ciebie najlepiej słodzić, i czym Ty słodzisz? :)
OdpowiedzUsuńNajlepiej to podobno nie słodzić, no ale... ;)
UsuńJa używam zamiennie miodu i słodziku( kiedy smak jest wyczuwalny, np przy polewaniu pancakesów, z twarogiem i orzechami etc- miód, jeśli chodzi tylko o nadanie słodkiego smaku to słodzik).
A najlepiej to chyba miodem, kwestia słodziku jest mocno dyskusyjna
Dzięki za odp :) Słodzik ponoć jest niezdrowy, to fakt. A jeśli chodzi o posłodzenie np. owsianki, ciasta do pancakes, zwykłego ciasta, zrobienia nadzienia do naleśników?
UsuńDo zwykłego ciasta używam cukru/brązowego cukru/cukru pudru- zależnie od przepisu, ale generalnie nie jestem zwolenniczką bezcukrowych wypieków- ciasto to ciasto :)
UsuńDo owsianek, pancakes czy nadzienia raczej słodzik, choć tam gdzie pasuje "smakowo"( w wersjach z dynią, orzechami, czy jabłkami) daję miód lub syrop klonowy
Uwielbiam Bounty! To jeden z tych batoników, które w ogóle tolerowałam.
OdpowiedzUsuńNiestety nie jestem wielbicielką słodyczy. :)
Ciesz się wakacjami! :D
no rzeczywiście- kokos i czekolada= niebo :)
OdpowiedzUsuńW życiu nie widziałam tak pięknych placków, rewelacja ! Idealna są :)
OdpowiedzUsuńoooo takie śniadanko to marzenie :) pięknie wyglądają
OdpowiedzUsuńSłodko wyglądają te placki :D
OdpowiedzUsuńMatura z hiszpańskiego :O Szacuneczek :D !!
a czy maślanke moge czymś zastąpić? np jogurtem greckim i mlekiem?
OdpowiedzUsuńPewnie że tak, ja często tak robię przy braku maślanki. Wystarczy zmieszać dowolny naturalny jogurt/serek z mlekiem, byleby konsystencja się mniej więcej zgadzała :)
Usuń