sobota, 12 stycznia 2013

Serniokobrownie "śliwka w rumie"/ "plums in rum" cheesecake brownie


Czy podobnie jak ja uwielbiacie sernikobrwonie? Nie ukrywam, że moja ulubiona wersja to ta ze świeżymi truskawkami(przepis), ale na jej ponowne zrobienie przyjdzie mi jeszcze poczekać(lato,wróć!). Tymczasem na blogu Lubię.. wypatrzyłam takie oto cudo- sernikobrownie w wersji bardziej zimowej i aromatycznej, z dodatkiem suszonych śliwek. Miłośnikom śliwek w czekoladzie( i nie tylko!) na pewno przypadnie do gustu.

Do you like cheesecale brownie as much as I do? I won't be lying- my favorite recipe is fresh strawberry one( recipe), but I will have to wait to be able to make it again (summer, please, came back!). However, on blog Lubię... I saw this recipe- cheesecake brownie in more "winter" and aromatic version, with addiction of dried plums. Perfect cake for "chocolate plums" lovers!



Składniki( na dużą blachę 24x36)/ingredients( 24x36cm cake tin)
Spód/down layer
-100 g gorzkiej czekolady/ 3.5oz chocolate
-100 g masła/ 3.5oz butter
-łyżka rumu/1 T rum
-60 g cukru trzcinowego/ 2oz dark sugar
-20 g cukru/ 1 T sugar
-60 g mąki/ 3 T flour
-2 jajka/ 2 eggs
-szczyta soli/ pinch of salt
Masa serowa/ cheesecake
-1,5 kg sera mielonego półtłustego/ 50oz light cream cheese
-150 g masła/ 4.5 oz butter
-150 g cukru trzcinowgo/ 4.5 oz dark sugar
-250 g cukru pudru/ 9 oz powder sugar
-kilka kropel aromatu rumowego i waniliowego/ vanilla and rum extract
-7 jajek/ 7 eggs
Dodatkowo/additionally
-12 łyżek rumu/ 12 T rum
-5 łyżek kakao/ 5 T cocoa
-400 g suszonych śliwek/ 14oz dried plums

Kilka godzin przed pieczeniem wymieszać w misce rum z kakao, wmieszać śliwki pokrojone w paseczki i odstawić żeby nasiąkły.

Przygotować spód- czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej( ja włożyłam na chwilę do mikrofali). Przestudzone wymieszać z solą, jajkami,rumem i cukrem. Dodać mąkę i zmiksować na gładką masę. Przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia Piec 8 minut w 180 stopniach.
Na przestudzonym spodzie ułożyć śliwki. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 160 stopni

Przygotować masę serową- ser utrzec z masłem, cukrem i aromatami. Nie przerywając ubijania, wbijać po jednym jajku. Delikatnie przełożyć masę na warstwę sliwek
Piec 0,5 h, po czym zmniejszyć temperaturę do 120 stoppni i piec jeszcze przez 50 minut. Wyłączyć piekarnik i studzić cisto w lekko uchylonym

Few hours before baking combine rum with cocoa and diced plums

Prepare down layer- put the butter, sugar and chocolate in a saucepan and heat, stirring occasionally, until the butter and chocolate have melted and the sugar has dissolved. Add the flour, eggs, rum and salt and mix well. Transfer the mixture to the prepared cake tin and spread Smooth the surface with the back of a spoon. Bake in a preheated oven at 350F for 8 minutes. Left to cool, than put the layer of dried plums with rum.


Prepare cheesecake layer-- mix cream cheese with butter, sugar and extracts. Than add eggs one by one without stoping mixing. Transfer onto the layer of plums and put agin into oven changing temperature to 320F. Bake for 0,5 h than change temperaure to 250 and bake for next 50 minutes. Switch on the oven and left the cake there with the door ajar to cool. After few hours place cake in the fridge. Can also sprinkle it with cocoa powder 




24 komentarze:

  1. o mamo jaka pychota:) połączenie sernika z czekoladą, boskie! uwielbiam takie:D

    OdpowiedzUsuń
  2. nigdy takiego ciacha nie jadłam ,ale brzmi i wygląda pysznie !

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetnie prezentuje się to ciasto.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja jeszcze nie jadłam, ale ciągle się zbieram, bo musi być pyszne takie ciacho

    OdpowiedzUsuń
  5. Obłędne ciasto :D Śliwka, rum, gorzka czekolada - coś dla mnie, zdecydowanie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Sernik i brownie to super kombo!

    OdpowiedzUsuń
  7. jakie pyszności! wspaniale wygląda to ciasto! A.

    OdpowiedzUsuń
  8. wygląda wspaniale i bardzo zachęca do spróbowania :) a to połączenie smaków jest jednym z moich ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń
  9. ja uwielbiam wszystko, co sernikowe.
    rum ze śliwką.. pasuje! a w takim ciachu, to rozkosz.

    OdpowiedzUsuń
  10. Widzę pierwsze zdjęcie i wołam "maamooo chodż szybko!" Robimy! ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jak ono wygląda obłędnie...!

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda naprawdę przepięknie!

    OdpowiedzUsuń
  13. Rum, śliwki, czekolada i nic do szczęścia nie potrzeba:)

    OdpowiedzUsuń
  14. niesamowicie apetycznie, a połączenie smaków idealne!
    pozdrawiam,
    Szana!

    OdpowiedzUsuń
  15. obłędne jest to ciasto, wspaniałe smaki :) istna rozkosz dla podniebienia!

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda fantastycznie :) W sam raz na taką zimową pogodę...

    OdpowiedzUsuń
  17. Cheesecake and brownies are my favourites and I love how you combined to and added rum for this extra awesome recipe.

    OdpowiedzUsuń
  18. Podobny sernik piekłam w święta, więc jestem przekonana, że Twój również wyszedł fantastycznie i zebrał mnóstwo komplementów :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...