wtorek, 25 września 2012

Speghettii z groszkiem i szynką w kremowym sosie/ Spaghetti with peas and poultry cold cuts in cream sauce


Kolejny szybki makaron, przygotowany wg. instrukcji "otwórz lodówkę, weź wszystko, co nadpoczęte i dodaj do spaghetti". Co wcale nie umniejsza jego walorów smakowych, wręcz przeciwnie- jest pyszny. Makaron tak już ma. 

The next quick pasta, prepared following to the instruction "open the fridge, take everything what is opened and add to spaghetti". It doesn't mean the dish isn't good, in fact it's truly delicious. 

Składniki( 2 porcje)/ ingreduents( 2 servings)
-2 porcje spaghetti( ok.140 g)/ 5oz spaghetti
-2 żółtka/2 egg yolks
-1/3 szklanki śmietany kremówki/ 1/3 cup cream
-2 garście startego parmezanu/ 6 Tbls grated parmesan
-150 g mrożonego groszku/ 5oz frozen grean peas
-100 g szynki drobiowej/ 3.5 oz poultry cold cuts
-sól, pieprz, bazylia i czosnek/ salt, basil and garlic

Makaron ugotować al'dente, na ostatnie 2 minuty gotowania dorzucić mrożony groszek. Odsączyć.
W międzyczasie rozbełtać żółtka ze śmietaną, dodać połowę parmezanu i przyprawy. Na teflonowej patelni podsmażyć szynkę pokrojoną w kostkę, dodać masę jajeczno-śmietanową i makaron z groszkiem. Podgrzewać i mieszać do czasu aż sos zgęstnieje( ale nie zatnie się!). Przełożyć na talerze, posypać resztą startego parmezanu.

Cook pasta( al dente would be the best), for lat 2-3 minutes of cooking add peas, drain.
Meanwhile, beat yolks with cream, half of parmesan and seasonings. Fry diced cold cuts, when ready add cream with yolks and pasta with peas. Strir until well combined( sauce should be dense but not curdled!). Put onto plates, spread with the rest of parmesan cheese.

18 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie obiady a'la "coś z niczego" :) Zawsze zaskakują, najczęściej pozytywnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Doskonale znam tę metodę tworzenia przepisów, większość moich posiłków tak powstaje :D.

    OdpowiedzUsuń
  3. Makaron zawsze się sprawdza:D!

    OdpowiedzUsuń
  4. to coś dla mnie:D uwielbiam takie makarony:) nie musi byc wiele w lodówce żeby wyczarować coś pysznego!

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam wariacje na temat makaronu! paluszki lizać ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. kolejna udana wariacja na temat makaronu!:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam takie czyszczace lodowke dania :) A makaron to wdzieczny temat do kombinacji: cokolwiek do niego dodasz, i tak bedzie pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Też przepadam za takimi daniami z makaronem w roli głównej, nawet na szybko :)

    OdpowiedzUsuń
  9. już wiem co zrobię dzisiaj na obiadek, makaron wg Twojego przepisu, na pewno będzie pyszny. Uwielbiam makaron pod każda postacią:) A.

    OdpowiedzUsuń
  10. ostatnio przedawkowuję makarony, ale uwielbiam, z takimi dodatkami pycha! prosto szybko i przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. pyszne makaronowe połączenie ;D

    OdpowiedzUsuń
  12. Dobry pomysł na szybki obiad ;).

    OdpowiedzUsuń
  13. takie spaghetti mogłabym jeść nawet na śniadanie :D

    OdpowiedzUsuń
  14. bardzo apetyczne to spaghetti! zapomniałam o istnieniu groszku, a przecież taki piękny i pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam makaron w każdej postaci, ale przyznam się, że jeszcze nigdy nie jadłam go z groszkiem! Musze koniecznie spróbować ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...