Speghettii z groszkiem i szynką w kremowym sosie/ Spaghetti with peas and poultry cold cuts in cream sauce
Kolejny szybki makaron, przygotowany wg. instrukcji "otwórz lodówkę, weź wszystko, co nadpoczęte i dodaj do spaghetti". Co wcale nie umniejsza jego walorów smakowych, wręcz przeciwnie- jest pyszny. Makaron tak już ma.
The next quick pasta, prepared following to the instruction "open the fridge, take everything what is opened and add to spaghetti". It doesn't mean the dish isn't good, in fact it's truly delicious.
Składniki( 2 porcje)/ ingreduents( 2 servings)
-2 porcje spaghetti( ok.140 g)/ 5oz spaghetti
-2 żółtka/2 egg yolks
-1/3 szklanki śmietany kremówki/ 1/3 cup cream
-2 garście startego parmezanu/ 6 Tbls grated parmesan
-150 g mrożonego groszku/ 5oz frozen grean peas
-100 g szynki drobiowej/ 3.5 oz poultry cold cuts
-sól, pieprz, bazylia i czosnek/ salt, basil and garlic
Makaron ugotować al'dente, na ostatnie 2 minuty gotowania dorzucić mrożony groszek. Odsączyć.
W międzyczasie rozbełtać żółtka ze śmietaną, dodać połowę parmezanu i przyprawy. Na teflonowej patelni podsmażyć szynkę pokrojoną w kostkę, dodać masę jajeczno-śmietanową i makaron z groszkiem. Podgrzewać i mieszać do czasu aż sos zgęstnieje( ale nie zatnie się!). Przełożyć na talerze, posypać resztą startego parmezanu.
Cook pasta( al dente would be the best), for lat 2-3 minutes of cooking add peas, drain.
Meanwhile, beat yolks with cream, half of parmesan and seasonings. Fry diced cold cuts, when ready add cream with yolks and pasta with peas. Strir until well combined( sauce should be dense but not curdled!). Put onto plates, spread with the rest of parmesan cheese.
Uwielbiam takie obiady a'la "coś z niczego" :) Zawsze zaskakują, najczęściej pozytywnie.
OdpowiedzUsuńSzybko i smacznie :)
OdpowiedzUsuńDoskonale znam tę metodę tworzenia przepisów, większość moich posiłków tak powstaje :D.
OdpowiedzUsuńMakaron zawsze się sprawdza:D!
OdpowiedzUsuńto coś dla mnie:D uwielbiam takie makarony:) nie musi byc wiele w lodówce żeby wyczarować coś pysznego!
OdpowiedzUsuńuwielbiam wariacje na temat makaronu! paluszki lizać ;)
OdpowiedzUsuńkolejna udana wariacja na temat makaronu!:)
OdpowiedzUsuńwygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie czyszczace lodowke dania :) A makaron to wdzieczny temat do kombinacji: cokolwiek do niego dodasz, i tak bedzie pysznie.
OdpowiedzUsuńTeż przepadam za takimi daniami z makaronem w roli głównej, nawet na szybko :)
OdpowiedzUsuńjuż wiem co zrobię dzisiaj na obiadek, makaron wg Twojego przepisu, na pewno będzie pyszny. Uwielbiam makaron pod każda postacią:) A.
OdpowiedzUsuńostatnio przedawkowuję makarony, ale uwielbiam, z takimi dodatkami pycha! prosto szybko i przepysznie :)
OdpowiedzUsuńLubię pasty z kremowymi sosami :)
OdpowiedzUsuńpyszne makaronowe połączenie ;D
OdpowiedzUsuńDobry pomysł na szybki obiad ;).
OdpowiedzUsuńtakie spaghetti mogłabym jeść nawet na śniadanie :D
OdpowiedzUsuńbardzo apetyczne to spaghetti! zapomniałam o istnieniu groszku, a przecież taki piękny i pyszny!
OdpowiedzUsuńUwielbiam makaron w każdej postaci, ale przyznam się, że jeszcze nigdy nie jadłam go z groszkiem! Musze koniecznie spróbować ten przepis :)
OdpowiedzUsuń