Początkowo miał być zwykły makaron z cukinią. Potem znalazło się pół opakowani ricotty( "o, będzie dobry sos") , następnie suszone pomidory. To może jeszcze oliwki i parmezan? I tak powstała wersja "na bogato", będąca od tej pory jedną z moich ulubionych makaronowych propozycji
At the beginning, it was supposed to be "just a pasta with zucchini". But later I found half package of ricotta ("will be perfect for sauce"), than sundried tomatoes. So what about olives and parmesan? And in this way I created delicious pasta recipe, which has became one of my favorites ones.
At the beginning, it was supposed to be "just a pasta with zucchini". But later I found half package of ricotta ("will be perfect for sauce"), than sundried tomatoes. So what about olives and parmesan? And in this way I created delicious pasta recipe, which has became one of my favorites ones.
Składniki( 2 porcje)/ ingredients( 2 servings)
-120 g pełnoziarnistego tagliatelle/ 4,5oz. wholewheat tagliatelle
-jedna cukinia/ one zucchini
-100 g ricotty/ 3,5oz. ricotta cheese
-mała cebula/ one small onion
-3-4 garście(30 g) startego parmezanu/ 1oz. grated parmesan
-kilka suszonych pomidorów/ few sundried tomates
-kilka oliwek/ few olives
-2 łyżeczki oliwy z oliwek/ 2 tsp olive oil
-sól, pieprz, czosnek i bazylia/ salt, pepper, garlic and basil
Posiekaną cebulke podsmażyć, gdy sie zarumieni dodać pokrojona cukinię i dusić na małym ogniu przez 15-20 minut. W międzyczasie ugotować makaron. Do warzyw dodać ricottę i mieszać aż się rozpuści podlewając wodą. Dodać tagliatelle, oliwki, suszone pomidory i przyprawy. Dokładnie wymieszać, a gdy sos oblepi makron, zdjąć z ognia i przełożyć do miseczek. Posypać pozostałym parmezanem.
Dice onion and fry it on olve oil, after few minutes add diced zucchini and braise them for about 15-20 minutes.In the meantime cook pasta. Add ricotta to vegetables. When melted, add tagliatelle, olives, sundried tomates,half of parmesen and seasonings. Combine well and put into bowls, sprinkle with the rest of parmesan.
To się nazywa makaron na bogato :D Musiał smakować naprawdę świetnie, robię w najbliższym czasie. Btw. świetne pierwsze zdjęcie :)
OdpowiedzUsuńPrawdziwie "wypasiony" makaron;)
OdpowiedzUsuńmm z takimi dodatkami musi byc pyszny, chętnie bym zjadła:D
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie makarony! pyszności :)
OdpowiedzUsuńTagliatelle w świetnym wydaniu. Pychota :)
OdpowiedzUsuńjak smacznie! az slinka cieknie!
OdpowiedzUsuńi zakochana jestem w miseczce *.*
burżuacja na widelcu ;D ale musiało być bardzo smaczne ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie ;)
Uwielbiam takie makarony. Chce się nie tylko jeść, ale na to patrzeć :D.
OdpowiedzUsuńSwietny i calkiem zdrowy! A miseczka przeurocza.
OdpowiedzUsuńzachęcające i jeszcze ta miseczka, śliczna :)
OdpowiedzUsuńbardzo smaczna propozycja
OdpowiedzUsuńHej, można prosić o Twój jadłospis? ;) Dzisiejszy lub wczorajszy. Z góry dziękuję!
OdpowiedzUsuńkass
Hmm... wczorajszego nie pamiętam, dzisiejszy dość nietypowy bo głównie poza domem
Usuń-śniadanie: razowy tost z szynką, serem i pomidorem, kawa z mlekiem
-II śniadanie: sałatka z kurczakiem i sosem jogurtowo-musztardowym
-obiad i deser( na mieście): tagliatelle z cielęciną i sosem śmietanowym i białym winem+ potem 2 gałki loda
-kolacja: serek wiejski z orzechami lasowymi
A tak na ogół jem to, co pokazuję na blogu ;)
Super! Tyle że najpierw muszę się przekonać do makaronu :< Ale ricotta - genialna!
OdpowiedzUsuńZjadłabym teraz, zaraz, duuużo :D
OdpowiedzUsuńTaki obiadek mogłabym jeść i jeść.. : )
OdpowiedzUsuń