poniedziałek, 13 sierpnia 2012

Tagliatelle z cukinią i sosem z ricotty/ Tagliatelle with zucchini and ricotta sauce


Początkowo miał być zwykły makaron z cukinią. Potem znalazło się pół opakowani ricotty( "o, będzie dobry sos") , następnie suszone pomidory. To może jeszcze oliwki i parmezan? I tak powstała wersja "na bogato", będąca od tej pory jedną z moich ulubionych makaronowych propozycji

At the beginning, it was supposed to be "just a pasta with zucchini". But later I found half package of ricotta ("will be perfect for sauce"), than sundried tomatoes. So what about olives and parmesan? And in this way I created delicious pasta recipe, which has became one of my favorites ones.

Składniki( 2 porcje)/ ingredients( 2 servings)
-120 g pełnoziarnistego tagliatelle/ 4,5oz. wholewheat tagliatelle
-jedna cukinia/ one zucchini
-100 g ricotty/ 3,5oz. ricotta cheese
-mała cebula/ one small onion
-3-4 garście(30 g) startego parmezanu/ 1oz. grated parmesan
-kilka suszonych pomidorów/ few sundried tomates
-kilka oliwek/ few olives
-2 łyżeczki oliwy z oliwek/ 2 tsp olive oil
-sól, pieprz, czosnek i bazylia/ salt, pepper, garlic and basil

Posiekaną cebulke podsmażyć, gdy sie zarumieni dodać pokrojona cukinię i dusić na małym ogniu przez 15-20 minut. W międzyczasie ugotować makaron. Do warzyw dodać ricottę i mieszać aż się rozpuści podlewając wodą. Dodać tagliatelle, oliwki, suszone pomidory i przyprawy. Dokładnie wymieszać, a gdy sos oblepi makron, zdjąć z ognia i przełożyć do miseczek. Posypać pozostałym parmezanem.

Dice onion and fry it on olve oil, after few minutes add diced zucchini and braise them for about 15-20 minutes.In the meantime cook pasta. Add ricotta to vegetables. When melted, add tagliatelle, olives, sundried tomates,half of parmesen and seasonings. Combine well and put into bowls, sprinkle with the rest of parmesan.

16 komentarzy:

  1. To się nazywa makaron na bogato :D Musiał smakować naprawdę świetnie, robię w najbliższym czasie. Btw. świetne pierwsze zdjęcie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mm z takimi dodatkami musi byc pyszny, chętnie bym zjadła:D

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam takie makarony! pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Tagliatelle w świetnym wydaniu. Pychota :)

    OdpowiedzUsuń
  5. jak smacznie! az slinka cieknie!
    i zakochana jestem w miseczce *.*

    OdpowiedzUsuń
  6. burżuacja na widelcu ;D ale musiało być bardzo smaczne ;)

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam takie makarony. Chce się nie tylko jeść, ale na to patrzeć :D.

    OdpowiedzUsuń
  8. Swietny i calkiem zdrowy! A miseczka przeurocza.

    OdpowiedzUsuń
  9. zachęcające i jeszcze ta miseczka, śliczna :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Hej, można prosić o Twój jadłospis? ;) Dzisiejszy lub wczorajszy. Z góry dziękuję!

    kass

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmm... wczorajszego nie pamiętam, dzisiejszy dość nietypowy bo głównie poza domem
      -śniadanie: razowy tost z szynką, serem i pomidorem, kawa z mlekiem
      -II śniadanie: sałatka z kurczakiem i sosem jogurtowo-musztardowym
      -obiad i deser( na mieście): tagliatelle z cielęciną i sosem śmietanowym i białym winem+ potem 2 gałki loda
      -kolacja: serek wiejski z orzechami lasowymi
      A tak na ogół jem to, co pokazuję na blogu ;)

      Usuń
  11. Super! Tyle że najpierw muszę się przekonać do makaronu :< Ale ricotta - genialna!

    OdpowiedzUsuń
  12. Zjadłabym teraz, zaraz, duuużo :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Taki obiadek mogłabym jeść i jeść.. : )

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...