piątek, 10 sierpnia 2012

Słodki kugiel ze spaghetti- wspólne gotowanie/Sweet spaghetti kugel



 Ponieważ uwielbiam makarony, chętnie wzięłam udział we wspólnym gotowaniu organizowanym przez Violę z Fun&Taste, gdzie główną podstawą potrawy miało być spaghetti. W pierwszej chwili myślałam o jakiejś klasyce( ulubione carbnarra?), później zdecydowałam się poeksperymentować. Padło na słodki kugiel. W oryginalnym przepisie była kostka masła i mało owoców. Ja danie odchudziłam- masła nie dodałam wcale(tylko do wysmarowania formy), ilość jabłek znacznie zwiększyłam. Szczerze mówić nie mam pojęcia, jak powinien smakować oryginał, ale wersja po modyfikacjach była przepyszna. 

Słodki kugel ze spaghetti( na 4 porcje)/Sweet spaghetti kugel(4 servings)
-100 g pełnoziarnistego spaghetti/ 3,5 oz wholewheat spaghetti
-2 jabłka/ 2 apples
-2 jajka+1 białko/ 2 eggs+1 egg white
-łyżeczka cynamonu/ teaspoon cinnamon
-2 łyżki brązowego cukru/5 łyżeczek słodziku do pieczenia; 2 Tbls brown sugar/5 tbsp sweetener
-garść orzechów/ 2 Tbls walnuts
-garść rodzynek/ 2 Tbls raisins
-łyżka odsączonego serka wiejskiego/ 1 Tbls strained cottage cheese
-masa sernikowa(twaróg aksamitny/śmietanowy) i syrop klonowy/miód do podania;
cream cheese and marple syrup/honey

Spaghetti ugotować, odsączyć. Jajka i białko ubić do białości, dodać cukier i cynamon. Masę jajeczną przelać do garnka z ugotowanym spaghetti, dokładnie wymieszać. Dodać jabłka( jedno pokrojone w kostkę, drugie starte na tarce o grubych oczkach), rodzynki i orzechy. Ponownie wymieszać, przełożyć do naczynia żaroodpornego( u mnie tortownica o średnicy 16 cm), na wierzch dodać serek wiejski. Zapiekać w temperaturze 160 stopni przez 40 minut. Najlepiej smakuje następnego dnia( wtedy tez łatwiej się kroi), zarówno na ciepło jak i na zimno, podane z masą sernikową i miodem lub polane jogurtem naturalnym z cynamonem.

Cook spaghetti, drain when ready. Whip eggs and egg white, add sugar and cinnamon, pour into pot with spaghetti. Combaine well and add apples( 1 sliced, 1 grated), raisins and walnuts. Combine again and put into heat-proof dish( I used 6,3-in. diameter cake-pan), put cottage cheese on the top. Bake for 40 minutes in over pre-heated to 320 F. Best the next day( easier to cut into slices), as well chilled as warmed over, served with cream cheese and honey or with greek yogurt with cinnamon.


A gotowali także:
Image and video hosting by TinyPic

31 komentarzy:

  1. Jeszcze nigdy nie jadłam kuglu i chyba muszę szybko nadrobić te zaległości ;).

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda świetnie! nawet nie słyszałam o czymś takim, a bardzo mi się podoba, zapisuję do wypróbowania;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda cudnie!.
    Muszę zrobić;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jestem pod wrażeniem! Aż zgłodniałam jak patrzę na to wspaniałe danie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. A ja myślałam co to kugiel :D Smacnzie

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo kusząco wygląda, chętnie posmakowałabym :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zachwyca mnie to danie. Jestem pewna, że nie tylko wygląda, ale i smakuje świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. A ja się tak zastanawiałam co dzisiaj tyle zapiekanego makaronu na durszlaku :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Super i jaka zwarta, oj kusisz :) Dziękuję za udział w zabawie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie spodziewałem się, że w naszym wspólnym gotowaniu będzie tyle propozycji na słodko :) Makaron na słodko zawsze kojarzył mi się tylko z dodatkiem truskawek albo twarogu, a to proszę jakie cuda można przygotować :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Też nie wiem, jak smakuje prawdziwy kugiel, ale ta wersja jest bardzo smakowita! I zdrowa. Pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  12. /kurcze...same słodkości a mój mążonek na diecie !!! :D podoba mi sie to danie bardzo :) tylko, że kurcze Mój Lubyy uczulony na jabłka:( ale może by tak z gruszką ?? albo śliwką ? :) Dziekuję bardzo za wspólne gotowanie :D pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że zarówno gruszki, jak i śliwki świetnie by się tu sprawdziły :) a danie, choć słodkie, jak najbardziej się na dietę nadaje- to prawie samo zdrowie ;)

      Usuń
  13. jakie to musi byc pyszne! *.*

    OdpowiedzUsuń
  14. Ależ świetny pomysł :) Uwielbiam zapiekany makaron ale w takiej wersji nigdy nie było mi dane spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Jestem pod wrażeniem! Pięknie wygląda no i na dodatek właściwie samo zdrowie! Muszę wypróbować ^^

    OdpowiedzUsuń
  16. wygląda niezwykle wspaniale! musiało być przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Mmm, ciekawa propozycja, a ja lubię takie nowości. Kto wie, może wypróbuję... ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Świetnie to wygląda! Makaron na słodko? Może być pysznie =)

    OdpowiedzUsuń
  19. teraz sprzedają tą póżniejszą odmiane,są bardziej słodkie :)
    super pomysł na makaron,do wypróbowania! :)

    OdpowiedzUsuń
  20. ale to musi być smaczne. uwiebiam rodzynki, więc przepis biorę w ciemno. :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Istna rewelacja! jestem zachwycona tym przepisem i widokiem:) zapisuję do wypróbowania, uwielbiam takie makarony

    OdpowiedzUsuń
  22. wow! ale cuda można zrobić ze spaghetti :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Taka makaronowa szarlotka:-). Ciekawy pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  24. wygląda bardzo apetycznie ;) makaron spagetti na słodko, nie wpadłabym na to ;)

    OdpowiedzUsuń
  25. Czyli 2/3/4 w 1? :D Obiad, ale też trochę zahacza o deser. Ciekawe, nie powiem ;) Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...