Orientalna fasolka szparagowa/ Asian style yellow wax bean


 Fasolkę najbardziej lubię z masłem i bułką tartą, tradycyjnie. Jednak tamten sposób chyba wszyscy znają, a i ja potrzebuję czasami odmiany, stąd pomysł na nieco inną wersję...

For me yellow wax bean taste the best with butter and brad crumbs. However, almost everyone knows that recipe and even I sometimes need variety. So I created something new 

Fasolka szparagowa w miodzie i sezamie( 1 porcja)/ Honey sesame yellow wax bean ( 1 serving)
-2 garście fasolki( ok.120 g)/ 4.2oz yellow wax bean
-łyżka miodu/ 1 Tbls honey
-2 łyżki sosu sojowego/ 2 Tbls soy sauce
-łyżeczka masła/ 1 tsp butter
-łyżka sezamu/ 1 Tbls sesame
-odrobina pieprzu/ pinch of pepper

Fasolkę ugotować w osolonej wodzie przez ok. 20 minut.
Przygotować sos: rozpuszczne małso połączyć z sosem sojowym i miodem, doprawic pieprzem.
Na teflonowej patelni podprażyć sezam, dodać fasolkę i sos. Dokładnie wymieszać i przełożyć na talerz.

Cook yellow wax bean in salted water for about 20 minutes.
Prepare sauce: combine butter, soy sauce and honey, season with pepper.
Roast sesame on pan, add yellow wax bean and sauce. Combine well and put onto plate.


Komentarze

  1. fasolkę bardzo lubię jest pyszna i zdrowa ,również tak wygląda w twojej wersji ,pycha <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam fasolkę i dodatek sosu sojowego do niej jest bardzo wskazany. ;) Ale sezamu nigdy nie próbowałam. Bardzo apetycznie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo ciekawe połączenie, dzisiaj wypróbuję! mnie z masłem i bułką przez gardło nie przechodzi i jem albo samą albo z ketchupem:D

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawe połączenie, wcześniej nigdy się jeszcze z nim nie spotkałam.

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo mi się podoba taka wersja!

    OdpowiedzUsuń
  6. ciekawe podanie fasolki!:) bardzo mi się podoba

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniała a mi przejadła się już z bułką tartą więc ta wersja jest idealnie dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. fasolke uwielbiam :) a ta jej orientalna wersja bardzo mi sie podoba! chetnie by sprobowala :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Na słodko?. Pewnie pycha. Widzę sos sojowy dodaje się do kilku dań któe chcę zrobić, chyba czas go zakupić;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Dzięki takim dodatkom fasolka zdecydowanie awansowała w moich smakowych rankingach. Muszę kiedyś spróbować fasolki w podobnej smakowej aranżacji :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Taka wersja jest o wiele korzystniejsza :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Mmm, uwielbiam fasolkę!! A Twoja baaaardzo smakowicie wygląda :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. no tak, trzeba szukać nowych smaków, chociaz te tradycyjne kocha się najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  14. na zdjęciu były fretki ;)


    mmmm, uwielbiam fasolkę, ale takiej jeszcze nie próbowałam! ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ciekawe polaczenie. Lubie fasolke i miod, wiec na pewno wyprobuje :)

    OdpowiedzUsuń
  16. na słodko nie jadłam, ale smakowicie się prezentuje :))

    OdpowiedzUsuń
  17. Otagowałam Cię na swoim blogu :) http://relishingmeals.blogspot.de/2012/08/48-thursday-troche-o-mnie.html

    OdpowiedzUsuń
  18. Świetny pomysł. Od momentu jak pojawiła sie fasolka w tym sezonie szukam jakiegoś innego sposobu na jej przyrządzenie niż własnie z bułką tartą. I oto znalazłam :) Wielkie dzięki :)

    Pozdrawiam :):):)

    OdpowiedzUsuń
  19. fasolka na sposob ciut orientalny...fajnie, fajnie;) widze ją jako uzupełnienie dań chinskich czy tajskich.
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie;)

    OdpowiedzUsuń
  20. fajny pomysł, dziękujemy za zdjęcie!

    OdpowiedzUsuń
  21. Jestem zakochana w azjatyckich smakach, więc fasolka przypadła mi do gustu :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz