Nie będę nikomu wmawiać że to ciasto jest lekkie, zdrowe, czy mało słodkie Na pierwszy rzut oka widać że nie jest w ogóle. Za to jest jednym z najlepszych na świecie i to wystarcza żeby od czasu do czasu bez wyrzutów sięgnąć po kawałek. Albo 2. Ewentualnie 3
I won't tell you this pie is healthy, light or low-carb. You can see it it definitely not. However, it is one of the best cakes in the world and that's enough to eat a piece from time to time. Or 2 pieces. Eventually 3
Przepis zostawiłam prawie bez zmian, jednak czegoś mi w nim brakowało... Mascarpone! Najlepszy "deserowy" serek czyni konsystencję masy jeszcze bardziej kremową, a całe ciasto- jeszcze bardziej moim ulubionym ;)
The recipe is almost the same as original one, but I knew there is a lack of something... Mascarpone!The best "dessert" cheese makes it even more creamy and more "my favorite pie ever" ;)
Składniki( blacha 23x23cm)
-200 herbatników digestive/ 7oz. digestive cookies
-80 g płatków owsianych/ 3oz. old-fashioned oats
-100 g masła/ 3.5 oz butter
-łyżka cukru trzcinowego/ 1 Tbls dark sugar
-łyżka cukru trzcinowego/ 1 Tbls dark sugar
-puszka masy krówkowej(400g)/ 1 tin(14 oz.) dulce de leche
-3 banany/ 3 bananas
-opakowniae(250 ml) śmietany kremówki/ 9oz cream
-200 g mascarpone/ 7oz. mascarpone
-2 łyżki cukru pudru/ 2 Tbls powder sugar
-1/3 tabliczki gorzkiej czekolady/ 1/3 bar dark chocolate
Ciasteczka pokruszyć na pył, dodać rozpuszczone masło, płatki owsiane, cukier i ponownie zmiksować. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, dokładnie ugnieść i włożyć do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 7-8 minut. W międzyczasie gdy spód się studzi, podgrzać masę krówkową( nie doprowadzić do wrzenia, powinna stać się tylko płynna). Przełożyć masę na spód, następnie ułożyć pokrojone w plasterki banany. Schłodzoną śmietanę ubić dodając pod koniec cukier puder. Dodać mascarpone i ponownie zmiksować, tym razem na najmniejszych obrotach. Masę przełożyć na ciasto, posypać startą czekoladą odstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin( żeby smaki się przegryzły)
Crush digestive cookies, add melted butter, oats, dark sugar and mix again.Put onto baking tray and press, so that there are no holes. Put into oven preheat to 320 F for 7-8 minutes.In meantitme, warm up dulce de leche and pour onto base, than slicced bananas. Whip the cream with powder sugar, add mascarpone and combine well.. Pour the cream onto banans.Sprinkle with grated dark chocolate and put into fridge for at least 12 h.
I w końcu rozkwitły storczyki...
Carmel <3
Jezuniuuu pychotki, czekam aż wyjde z tej wstręnej choroby i bez płaczu i wyrzutów zjem kawałek, albo 2..ewentualnie 4 ;p
OdpowiedzUsuńten wyciekający karmelowy środek.. jaał!
OdpowiedzUsuńjeszcze nie próbowałam, a mam chęć..
OdpowiedzUsuńNo ja wierzę na słowo, wygląda cudnie. *_* Ten wypływający karmel sprawia, że mam ochotę i na 10 kawałków. Nigdy nie jadłam tego ciasta, ale to musi się zmienić. ;p
OdpowiedzUsuńciasto musi być pyszne ,bo na prawdę smacznie wygląda <3 a jeden kawałek jeszcze chyba nikomu nie zaszkodził ,no chyba ,że to nie był tylko ten jeden ...
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam, ale kolana mi miękną gdy widzę wypływającą masę <3.
OdpowiedzUsuńDobra,dobra, dobra... Ostatnio robiłam, nie dla sibie;<.
OdpowiedzUsuńKocham je!!!. Z mamą zjadam całą blachę w ... 2 h najdłużej:D
przyprawiłaś mnie właśnie o ślinotok! i mimo że ledwo doszłam z kuchni do pokoju, bo tak się najadłam na śniadanie to na duuuży kawałek tego ciasta znalazłoby się miejsce:D
OdpowiedzUsuńnigdy nie jadłam, ale muszę zrobić! wygląda niesamowicie *_* karmel <3
OdpowiedzUsuńWygląda fajnie jednak chyba sie nie skusze bo nie lubie ciast z masami
OdpowiedzUsuńNie zawsze musi byc lekko i zdrowo, prawda? :)
OdpowiedzUsuńale słodkości..:))
OdpowiedzUsuńOMG, Bee! *-* To ciasto jest fantastyczne! W składzie ma same pyszności, a wszytskie razem to musi być totalne niebo... Poczęstwowałabym się jedenym kawałeczkiem, albo nie, od razu dwoma! :P
OdpowiedzUsuńme gusta:D mamy podobne gusta smakowe jeżeli chodzi o desery, wiem to:D!
OdpowiedzUsuńnie jestem fanka bananów, ale kawałka Twojego ciasta na pewno bym nie odmówiła :)
OdpowiedzUsuńmniammm! u mnie podobnie wygląda 3 bit, ale robię bez bananów i bez mascarpone. Twoj przepis mnie bardzo zaciekawił, zapisuję go do zrobienia, bo wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńDla mnie ideał. Uwielbiam takie słodkie i masiaste ciasta.
OdpowiedzUsuńZawsze chciałam to zrobić i coraz bardziej się do tego przekonuję po twoim wpisie :D
OdpowiedzUsuńpatrząc na skład tego ciasta i na jego wygląd aż chce się jeść - coś czuję, że przypadnie mi do smaku:)
OdpowiedzUsuńod dawna za mną chodzi:) muszę w końcu zapisać na liście"pilne" ;)
OdpowiedzUsuńmusi być obłędne <3 wygląda bosko!
OdpowiedzUsuńnie mogę oderwać wzroku od tego ciasta! *.*
OdpowiedzUsuńJa jestem zdania, że deser to jest deser, musi być słodki i kaloryczny, już taki jego urok, więc mi odpowiada :) Jeśli jest strasznie słodkie to po prostu je się mniejszą porcję :)
OdpowiedzUsuńSuper Ci wyszło! Cudnie i zachwycająco!
OdpowiedzUsuńU mnie dziś w kuchni także zapach banofee pie, ale wersja ekspresowa Jamiego Olivera (opublikuję w przyszłym tygodniu), z moją modyfikacją (na czekoladowym spodzie).
Pozdrawiam serdecznie!
potwierdzam, że to rewelacyjne ciasto. nieziemsko słodkie, ale właśnie dzięki temu boskie :) ja robiłam wersję czekoladową - krówkę połączoną z rozpuszczoną czekoladą. i bez mascarpone.. no cóż, czas na podejście nr 2 :)
OdpowiedzUsuńO rany, wygląda... szałowo! I straaaasznie słodko :)
OdpowiedzUsuńsłodko i kalorycznie... tak jak lubię :D
OdpowiedzUsuńWow, ale smakowicie wygląda! ;))
OdpowiedzUsuńwszystkie najlepsze smaki zebrane w jednym cieście! ;)
OdpowiedzUsuńcuuudo ;)
Pozdrawiam i zapraszam do siebie ;)
ciasto wygląda pięknie!
OdpowiedzUsuńEkstra ciacho! ♥
OdpowiedzUsuńOh yum. That looks awesome. I love the softness of the caramel and the chocolate contrasting the cracker crust mmm. Looks delicious!
OdpowiedzUsuńAleż to przecudnie wygląda.. a ja próbuje ograniczać słodycze ;)
OdpowiedzUsuńwygląda pycha i kiedyś się nawet przymierzałam do zrobienia ale... poza mini problemem, którym jest całkowita nieobecność masy krówkowej we włoskich supermarketach (mogłabym coś wykombinować z cukierków toffee pewnie), nie cierpię bitej śmietany! ale z dodatkiem mascarpone już bardziej mi się podoba :) wędruje do mojej listy przepisów do zrealizowania :)
OdpowiedzUsuńNa pewno wypróbuję ten przepis. Mascarpone w formie deseru jest przepyszne :)
OdpowiedzUsuńobłędnie wygląda, i ten dodatek mojego ukochanego mascarpone :) muszę się w końcu wziąć i zrobić
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńPycha jest!
OdpowiedzUsuńMam pytanie co to są za herbatniki digestiwe-proszę o odpowiedź dziękuję
OdpowiedzUsuńTo takie oto cisteczka:
Usuńhttps://jedzonkowo.files.wordpress.com/2010/03/digestive.jpg
moża je spotkać lepiej zaopatrzonych sklepach, ale inne kruche cisteczka też się sprawdzą. Kiedyś robiłam z bardziej popoularnych cisteczek holenderskich (http://www.e-commerce.pl/LU-Polska-Holenderskie-herbatniki,32879.html) i też wycszło ;)
musiałam dodać 2 jajka do tych herbatników i płatków, bo inaczej było by na maxa sypkie i chyba nic by mi z tego nie wyszło oO kremu z mascarpone nie słodziłam, ciasto i karmel już same w sobie są słodkie, zobaczymy jakie będzie w smaku - wylądowało na całą noc w lodówce;)
OdpowiedzUsuń