sobota, 21 lipca 2012

Spaghetti z łosoiem i sosem na bazie ricotty/ Spaghetti with salmon and riccota sauce


 Kolejny przepis z ricottą, tym razem w wersji obiadowej. Podpatrzony na blogu Doty zachwycił mnie jakiś czas temu. Zdążyłam zaprezentować go już rodzicom, siostrze i dziadkom- wszystkim bardzo smakowało,więc myślę że i wam przypadnie do gustu

The next ricotta recipe, this time for dinner. Since I had seen it on Dota's blog, I've fallen in love with it.I have served it to my parents, sister and even grandparents- everyone liked so I am sure all of you will also do ;)


Składniki( na 3 spore porcje)/ ingredients(3 servings)
-200 g pełnoziarnistego spaghetti/ 7oz.. wholewheat spaghettti
-250-g opakowanie ricotty/ 9oz. ricotta cheese
-150 g wędzonego łososia/ 3.5oz. smoked salmon
-200 g mrożonego groszku/ 7oz. frozen peas
-duza, posiekana cebula/ one big onion
-kilka łyżek wody/ few Tbls. water
-kilka łyżeczek soku z cytryny/ few tsp lemon juice
-30 g parmezanu/ 1oz.parmesan cheese
-sól, pieprz, czonek i bazylia/ salt, pepper, garlic and basil

Makaron ugotować al dente, pod koniec gotowania( na ok.2-3 minuty) dorzucając groszek. Odsączyć
Na patelni posmażyć cebukę. Gdy sie zeszkli, dodać ricottę i mieszać aż się rozpuści, podlewając od czasu do czasu wodą. Dodać sok z cytryny, 2/3 starego parmezanu, doprawić. Dodać makaron z gorszkiem, łososia i dusić przez chwilę na małym ogniu. Przełożyc na talerze, posypać pozostałym parmezanem.

Cook pasta( al dente would be the best), for lat 2-3 minutes of cooking add peas, drain. Fry shredded onion, when ready add ricotta cheese and melt it adding some water. Add lemon juice, 2/3 grated parmesan, season. Put the sauce into pasta with peas, add salmon and combine well. Put into places, dredge with the rest of parmesan.


9 komentarzy:

  1. O rany, co za pyszności! Uwielbiam, po prostu uwielbiam to spaghetti. Nie wiem, komu mogłoby nie zasmakować. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Za ricottą nie przepadam, ale łososia kocham;)

    OdpowiedzUsuń
  3. ja ostatnio dodają ricottę do sosu pomidorowego

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam ponownie,
    chciałam Cię zaprosić do wspólnego gotowania z okazji akcji kulinarnej jaką organizuję.
    Kilka blogerek/blogerów jeden pomysł i różne wykonanie.;)

    Poniewaz temat akcji to "Kukurydziane wariacje", więc proponuję wykonanie zupy kukurydzianej czy tam zupy z kukurydzy ;).
    Jest dużo propozycji na to danie, jestem ciekawa efektów, jakie każdy zaprezentuje. Zapewne kazdy doda coś od siebie ;).

    Wspólne gotowanie proponuję rozegrać w dniach 24-26.07. Dobrze jak wtedy przepis znajdzie się na blogu ;)

    Proszę o odpowiedź ;) Pozdrawiam Serdecznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. o, ricotty z makaronem jeszcze nie jadłam ;) Trzeba będzie spróbować :D

    OdpowiedzUsuń
  6. świetny pomysł na sos, no i pasuje do łososia

    OdpowiedzUsuń
  7. Danie delikatne i przyrządzone ze smakiem :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...