wtorek, 5 czerwca 2012

Szpinak i feta- zapiekanka



Na ogół nie przywiązuje dużej wagi do obiadowych dodatków. Skupiam się ba tym jak ciekawie przyrządzić mięso/rybę, a co tego podam to kwestia drugorzędna. Jednak ostatnio zaczęłam być znużona smakiem brokułów, kalafiora czy warzyw na patelnię i postanowiłam wypróbować coś ciekawszego. Tak powstała ryżowa zapiekanka. Śmiało mogę powiedzieć że najlepsza jaką zrobiłam. I wcale nie dlatego że pierwsza ;)



Składniki:
-1 szklanka ugotowanego brązowego ryżu( ok. poł woreczka)
-200 g szpinaku( jeśli mrożony to dokładnie odsączonego)
-jajko
-50 ml mleka
-nieduża cebula
-1/3 szklanki pokrojonej fety
-3 garście parmezanu
-garść namoczonych rodzynek
-sól i tymianek

Piekarnik nagrzać do 180 stopni.W małej miseczce rozbełtać jajko z mlekiem i przyprawami. Do naczynia żaroodpornego wrzucic szpinak, ryż, fetę, 2 garście parmezanu, posiekaną cebulkę i rodzynki, dolać masę jajeczną i dokładnie wymieszać. Zapiekać ok.30 min, wyciągnąć z piekarnika, posypać reszta parmezanu i piec przez kolejne 10.


Jeśli traktujemy zapiekankę jako dodatek do obiadu, wychodzą ok. 3 średnie porcje. Może posłużyć tez za oddzielne danie, ale wtedy sugerowałabym zwiększyć ilość składników ;)



 

9 komentarzy:

  1. No to coś zdecydowanie dla mnie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Takiej zapiekanki dawno nie jadłam. Kojarzy mi się z taką makaronową zapiekaną z jabłkami i cynamonem, którą często jadłam w dzieciństwie, hehe trochę nie te klimaty ale tak jakoś mi naszło na myśl :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha :D Sądzisz, że dobrze komponowałaby się taka zapiekanka z łososiem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że tak. Połączenie łososia ze szpinakiem jest jednym z moich ulubionych ;)

      Usuń
  4. Bardzo kusząca propozycja :D

    OdpowiedzUsuń
  5. [b]Bee [/b]Każdy ma czasem tak zwane fazy na jakieś produkty. Tylko zastanawia mnie czmu ta pani ta ciebie tak patrzyła przeciez do nic dziwnego. a mus mozna zrobic bez żelfiksów i jest zdrowszy

    OdpowiedzUsuń
  6. Pierwsza jest zawsze najlepsza :) a kolejne będą jeszcze ciekawsze, bo z dodatkowymi składnikami.Bardzo lubię połączenie smaku szpinaku i fety, więc z chęcią skosztuję.

    OdpowiedzUsuń
  7. Szpinak bardzo lubi się z fetą, a ja lubię je razem :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...