piątek, 18 maja 2012

Szybki wiosenny krem brokułowy



Z założenia nie jadam żadnych zup. Lata uczęszczania na szkolna stołówkę i godziny(dosłownie!) spędzone nad talerzem, gdy pani ze świetlicy nie pozwalała mi odejść dopóki nie skończę "pysznej" ogórkowej/pomidorowej/gulaszowej, skutecznie mnie do nich zniechęciły. Choć teraz moje nawyki żywieniowe się zmieniły i polubiłam całe mnóstwo znienawidzonych dawniej potraw, tak dalej uważam ze drugie danie zdecydowanie mi do szczęścia wystarczy. Czasami jednak zdarzają się taki momenty że coś bym już zjadła, a na obiad w sumie za wcześnie.Wtedy idealnie sprawdzają się kremy które, choć niby podobne do zup, darzę ogromną sympatią. Ten zdecydowanie jest moim ulubionym.

Gęsty krem brokułowy(przepis na porcję)
-200 g brokułów
-40 g sera feta
-50 ml bulionu warzywnego
-czosnek, sól(można pominąć, bo feta jest słona) i pieprz
-dodatkowo: wędzony łosoś, kremowy serek, ziarna słonecznika

Brokuły gotujemy kilka minut. gdy lekko zmiękną miksujemy je z fetą, bulionem i przyprawami. Przekładamy do miseczki, posypujemy słonecznikiem, kawałkami wędzonego łososia i ozdabiamy duża łyżką kremowego serka.


4 komentarze:

  1. Ja zupy też jadam dosyć rzadko, ale ta tutaj wydaje się apetyczna. ;)

    A zamierzasz opublikować jakiś przepis na spaghetti, czy ogólnie dania makaronowe? Jestem ciekawa, bo uwielbiam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno ;) też uwielbiam makarony i jem bardzo często, aż sama się zdziwiłam że jeszcze żaden się tu nie znalazł... w tym tygodniu jakiś się na pewno pojawi :)

      Usuń
    2. To miło. :) W takim razie będę czekać.

      Usuń
  2. ser feta i brokuły = <3 to moje najukochańsze, warzywno-serowe połączenie! *___*

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...