niedziela, 20 maja 2012

Szparagi z sosem serowym, miodem i orzechami



Moje zeszłoroczne podejście do szparagów nie było zbyt udane. Wybrałam białe i może to nie była trafna decyzja jak na początek. Wzięłam pierwsze lepsze z supermarketu, chyba jakieś stare, bo chociaż dokładnie je obrałam i gotowałam zgodnie z instrukcją, to były twarde, gorzkie i łykowate. Nigdy więcej.

Jednak w tym roku, gdy ponownie zaczęły się pojawiać na wszystkich blogach kulinarnych, coś zaczęło we mnie pękać. Hmm... może by tak dać im jeszcze jedną szanse? Ok, ale ostatni raz. Wybór padł na zielone. Z czym? Haha, no jak to- z orzechami ;) 

Przepis na porcję:
-pół pęczka zielonych szparagów
-40 g sera z niebieska pleśnią
-2 łyżki śmietany/kremowego serka
-odrobina mleka
-łyżeczka miodu
-kilka uprażonych orzechów włoskich
-sól i pieprz do smaku

Szparagi gotujemy na parze. W między czasie przygotowujemy sos- ser rozpuszczamy w odrobinie mleka. Gdy znikną grudki, ściągamy z gazu dodajemy śmietanę/serek i przyprawy. Przekładamy do miseczki, posypujemy orzechami i polewamy miodem. W gotowym sosie maczamy szparagi.


Połączenie dość nietypowe, ale takie właśnie lubię najbardziej :) Przyznam że cieszę się, że jednak ich nie skreśliłam z mojego menu. W takim wydaniu pewnie nie raz powtórzę.


 Przepis dodaje do akcji "sezon na szparagi"

2 komentarze:

  1. Szparagi lubię...tak czy inaczej. Ale z takim pysznym sosem to musi być szparagowy strzał w dziesiątkę! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zawsze jak widzę w sklepie szparagi, to się zastanawiam, czy wyjdą mi smaczne i w końcu poprzestaję na myśleniu. Kiedyś trzeba zacząć, bo ten smak bardzo lubię. A ciekawe smaki tutaj wprowadziłaś :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...