sobota, 12 maja 2012

Sernik z pistacjami i biała czekoladą


 Rzadko kiedy jadam serniki na zimno, zwyczajnie nie przepadam. Może dlatego że najczęściej spotykałam się z nimi w wydaniu owocowym, z galaretka u góry, no i ta "trzęsąca się" konsystencja z wyczuwalnym posmakiem żelatyny... zdecydowanie nie moje kulinarne klimaty ;p

Ten sernik jest jednak inny. Już gdy zobaczyłam listę składników, pomyślałam że jak na sernik na zimno prezentuje się to przyzwoicie(nawet bardzo)- biała czekolada, pistacje, mascarpone, same pyszności. A że w kuchni kieruje się zasadą "ze smacznych rzeczy nie może wyjść niesmaczna potrawa", to postanowiłam spróbować. I nie zawiodłam się- sernik był przepyszny. Nie zbity i galaretowaty, przez co trzeba było uważać przy krojeniu, ale niesamowicie kremowa konsystencja wynagradzała ten trud.

Przepraszam za jakość zdjęcia(tego, gdzie jest cały sernik), ale zanim zdążyłam przetrzeć aparat to przyjechali goście, a gdy dorwałam go ponownie, zostały już tylko pojedyncze kawałki( co tylko dobrze o nim świadczy ;)

Składniki(spód, na tortownice 20 cm)
-160 g ciasteczek( u mnie mieszanka maślanych, digestive, owsianych i mielonych orzechów)
-70 g rozpuszczonego masła

Masa:
-700 g twarogu na sernik( u mnie śmietankowy President)
-250 g serka mascarpone
-2,5 tabliczki białej czekolady
-1/2 szklanki cukru pudru
-szklanka wyłuskanych pistacji
-2 łyżeczki żelatyny
-kilka kropel aromatu waniliowego

Ciasteczka dokładnie zmielić, wlać roztopione masło, wymieszać. Przesypać do tortownicy wyłożonej folią i ugnieść. Odstawić do lodówki, żeby zastygło. W międzyczasie przygotować masę serową- zmiksować razem twaróg, mascarpone, cukier, aromat i 180 g czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej. Do masy dodać żelatynę rozpuszczoną w 1/4 szklanki mleka, ponownie zmiksować. Wsypać 3/4 szklanki pistacji i resztę czekolady drobno pokrojonej, wymieszać łyżką. Masę serową, przelać do tortownicy, posypać pozostałymi pistacjami, lekko wgnieść je w masę.

P.S.- Polecam przed podaniem włożyć kawałki ciasta do zamrażarki na 30-40 minut, efekt jest niesamowity- lekko zmrożona góra i kremowy środek, najlepsze lody mogą się schować ;)


2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...