czwartek, 24 maja 2012

Puszysty czekoladowy omlet/ sweet chocolate omelette



Sezon na truskawki powoli można zacząć uważać za otwarty. Co prawda dla mnie jest on w pełni rozpoczęty dopiero gdy pojawią się w moim domowym ogródku, ale to przyjdzie mi jeszcze trochę poczekać. Póki co, zadowalam się zagranicznymi podróbkami ;p Może w najbliższych dniach uda mi się w końcu spotkać nasze krajowe i wtedy zacznie się dla mnie prawdziwe truskawkowe szaleństwo, w chwilach szczytu potrafię upchnąć je do śniadania, obiadu i kolacji, a czami jeszcze i podwieczorku czyniąc je ich głównym składnikiem ;) Na początek jednak , za względu na wciąż wysoką cenę i chemiczny posmak, jedynie w roli dodatku do czekoladowego omletu.

Przepis na porcje/ 1 serving recipe
-jajko(żółtko i białko osobno)/ 1 egg( yolk and white separetely)
-2 łyżki kremowego serka/ 2 Tbls light cream cheese
-odrobina mleka/ a bit of milk
-miód/cukier puder lub inna substancja słodząca/ honey/sugar or sweetener
-ok. 70 g twarożku/ 3 Tbls cottage cheese
-2 krople aromatu śmietankowego/ 2 drops vanilla extract
-dodatkowo: truskawki, dżem truskawkowy/ optional: strawberries/jam
-łyżka kakao/ 1 Tbls cocoa

Białka ubijamy na sztywno ze szczypta soli. W osobnym naczyniu dokładnie mieszamy żółtko z  łyżką serka, odrobina mleka i kakao, dosładzamy do smaku. Powoli wlewamy żółtkową masę do białek, delikatnie mieszając. Smażymy na łyżeczce masła. W trakcie gdy omlet się smaży przygotowujemy nadzienie- widelcem mieszamy twaróg z łyżka serka i aromatem śmietanowym, ew.dosładzamy. Gotowy omlet ściągamy z patelni, na połowie układamy twarożek, składamy. Podajemy z truskawkami i dżemem truskawkowym( u mnie domowej roboty).

Whisk egg white. In anoher bowl combine egg yolk, 1 Tbls cream cheese, a bit of milk, 1 Tbls cocoa and sweetener. Add yolk into bowl with egg white. Combine gently. Fry using non-stck pan, on 1 tsp butter. Meanwhile, prepare filling-combine cottage cheese with 1 Tbls cream cheese, vanilla extract and sweetener. Place filling in omlette. Serve with fruit or jam


12 komentarzy:

  1. z kremowym serkiem to musiało być absolutnie pyszne! :)
    no i kocham wszystkie omlety i omleciki...nawet bardziej, niż jakieś małe pyrtki, placuszki. :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Chętnie pochłonęłabym takiego cudnego omleta, choć to rozpusta nad rozpustami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rozpustny jest tylko smak, poza tym to samo zdrowie ;)

      Usuń
  3. Wygląda tak pysznie, jak te omleciki z ciastkarni *_* Muszę znaleźć trochę czasu i coś takiego zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  4. Hej, w przepisie nie ma mąki? Nigdy nie próbowałam czegoś takiego, hmm...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, w tym nie ma. Często robię z mąką, biszkoptowy, ale wtedy wychodzi taki sztywny "grubasek" i raczej układam dodatki na nim, nie składam na pół. Ten jest bardziej elastyczny, jednak dzięki osobnemu ubiciu białek zachowuje puszystość ;)

      Usuń
  5. BArdzo lubie omlety, a jeszcze jak obok widzę truskawy, to biorę! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Czekoladowego jeszcze nie robiłam. Wygląda znakomicie :D

    OdpowiedzUsuń
  7. A to jakiś mały omlet tak? zapraszam do mnie na www.magicznykociolek.blox.pl dodaje cie do ulubionych :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wbrew pozorom wcale taki mały nie wychodzi, ubite białko robi się ogromne ;)

      Ale fakt, bardziej nadaje się na drugie śniadanie niż pierwsze, szczególnie jeśli ktoś lubi się z rana porządnie najeść ;D

      Usuń
  8. bez mąki ? takie też są dobre ?:)) muszę spróbować :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wbrew pozorom klasyczny omlet przygotowuje się właśnie bez mąki :)
      I jest naprawdę puszysty i pyszny :D

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...