poniedziałek, 7 maja 2012

Kremowy serek, łosoś i szpinak- czyli najzdrowsza rolada


Połączenie łososia i szpinaku sprawdza się wszędzie. Jako farsz naleśników, tortilli czy w makaronach. Tym  razem w formie rolady. I to jakiej ;) Pod względem wartości odżywczych bije inne na głowę- białko, zdrowe tłuszcze i witaminy-tu jest wszystko. Jednak zapewniam, że walory smakowe są nie mniejsze, co z resztą widać po tempie w jakim znika ze stołu :D


Szpinakowa rolada:

"Ciasto"
-300 g mrożonego szpinaku
-łyżka masła(przy dobrej, teflonowej patelni można pominąć)
-3 jajka(osobno białka i żółtka)
-szczypta gałki muszkatowej, soli, pieprzu i czosnku

Nadzienie
-350-400 g śmietankowego twarożku( u mnie President Twaróg śmietankowy półtłusty)
-czosnek
-plastry wędzonego łososia(ok.150 g)
-łyżka tartego parmezanu i kilka sporych suszonych pomidorów

Szpinak rozmrozić, smażyć na maśle do odparowania całej wody. Gdy wystygnie, dodać żółtka, przyprawić i dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno ze szczypta soli i połączyć delikatnie ze szpinakiem. Całość wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, tak żeby powstał prost kąt o wymiarach ok. 20 x 30 cm. Piec ok.12 min w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.

W międzyczasie przygotować nadzienie. Twarożek dokładnie wymieszać z czosnkiem, pomidory posiekać. Gdy rolada się upiecze i ostygnie nakładać na nią równomiernie twarożek, łososia, pomidory, oprószyć parmezanem i zawijać. Włożyć na parę godzin do lodówki i dopiero potem kroić(jest o wiele łatwiej, jak wszystko się "przegryzie")




Rolada świetnie sprawdzi się jako przekąska na stole przy wiosennym grillu, lub jako składnik piknikowego koszyka. 


4 komentarze:

  1. myślisz, że jeśli upiekę zwykłego łososia to wyjdzie? pałam dziką niechęcią do wędzonego.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wydaje i się, że w daniach na zimno lepiej sprawdza się wędzony, ale z upieczonym tez powinno wyjść. Tylko powinnaś go wtedy dobrze doprawić, bo wędzony jest o wiele bardziej intensywny w smaku od zwykłego. Myślę, że dobrze sprawdziłaby się tez szynka parmeńska. Generalnie można kombinować z różnymi opcjami nadzienia, zależnie od tego, co się lubi ;)

      Usuń
  2. Uwielbiam tą roladę, moja mama robi ją zawsze na Wielkanoc i się nią zajadam, bo jest pyszna i taka zdrowa :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...