Zarówno jeśli chodzi o świąteczne przepisy, jak i życzenia nieco się zgapiłam za co przepraszam, ale w końcu uczymy się na błędach, a ja blogowanie dopiero zaczynam. Wątpię czy kogoś zainteresowałyby teraz moje śledzie czy pierniczki. Ale spokojnie- dodaję do archiwum. Może opublikuję w środku lata, jak już zatęsknimy? W końcu kto powiedział, że takie pyszności zarezerwowane są tylko na Święta
Zdążyłam natomiast na sylwestrowe śniadanie. Komu nie zależy na płaskim brzuchu na wieczorne wyjście? W taki dzień najlepiej zacząć od dania bogatego w błonnik- moje ulubione to zdecydowanie te placuszki. Otręby i jabłko dbają o nasz układ trawienny( w porcji jest aż 10 g błonnika), a co więcej-placuszki są pyszne- taka szarlotka w wersji fit ;)
Białka ubić na sztywną pianę, dodać mąkę, otręby, cynamon i dokładnie( ale delikatnie!) wymieszać łyżką, do połączenia się składników. Dodać połowę jabłka pokrojoną w drobną kostkę(+ ewentualnie rodzynki), dosłodzić i ponownie wymieszać. Nakładać masę na rozgrzaną, teflonową patelnię( u mnie z odrobiną masła) i smażyć do zarumienienia.
W międzyczasie wymieszać serek z kilkoma kroplami aromatu, dosłodzić. Gotowe placuszki podawać z pozostałą połówką jabłka i serkiem.
Whisk egg whites until stiff, add flour, bran, cinnamon and gently combine using a spoon. Add half of the apple (diced), sugar(/stevia/ honey/splenda) and optionally raisins. Put onto preheated non-stick pan with a bit of butter and fry.
Meanwhile combine cream cheese with vanilla extract and sugar(stevia/honey/splenda). When pancakes are ready, serve it with cream cheese and the rest of the apple
***
Zdążyłam natomiast na sylwestrowe śniadanie. Komu nie zależy na płaskim brzuchu na wieczorne wyjście? W taki dzień najlepiej zacząć od dania bogatego w błonnik- moje ulubione to zdecydowanie te placuszki. Otręby i jabłko dbają o nasz układ trawienny( w porcji jest aż 10 g błonnika), a co więcej-placuszki są pyszne- taka szarlotka w wersji fit ;)
Składniki( 1 duża sycąca porcja)/ ingredients ( 1 serving)
-2 biała jaj/ 2 egg whites
-5 łyżek otrębów orkiszowych( lub pszennych, ale nie stabilizowanych)/ 5 Tbls wheat bran
-łyżeczka mąki pełnoziarnistej/ 1 tsp whole-wheat flour
-cynamon/ cinnamon
-jabłko/ apple
-naturalny kremowy serek/ light cream cheese
-aromat waniliowy/ vanilla extract
-miód/cukier/stevia- wg upodobań/ honey/sugar/stevia/splenda- as you like
-ew.rodzynki/ optional:raisinis
Białka ubić na sztywną pianę, dodać mąkę, otręby, cynamon i dokładnie( ale delikatnie!) wymieszać łyżką, do połączenia się składników. Dodać połowę jabłka pokrojoną w drobną kostkę(+ ewentualnie rodzynki), dosłodzić i ponownie wymieszać. Nakładać masę na rozgrzaną, teflonową patelnię( u mnie z odrobiną masła) i smażyć do zarumienienia.
W międzyczasie wymieszać serek z kilkoma kroplami aromatu, dosłodzić. Gotowe placuszki podawać z pozostałą połówką jabłka i serkiem.
Whisk egg whites until stiff, add flour, bran, cinnamon and gently combine using a spoon. Add half of the apple (diced), sugar(/stevia/ honey/splenda) and optionally raisins. Put onto preheated non-stick pan with a bit of butter and fry.
Meanwhile combine cream cheese with vanilla extract and sugar(stevia/honey/splenda). When pancakes are ready, serve it with cream cheese and the rest of the apple
Na pewno wypróbuję :) Pyszne i zdrowe, a mini szarlotka zachęca! Mniam ;)
OdpowiedzUsuńFajna propozcyja. Ja tylko dałabym całe jajko bo szkoda mi wyrzucac zółtka :)
OdpowiedzUsuńJa nigdy nie wyrzucam- zwykle jem tego samego dnia kogel-mogel ;)
UsuńJak dawno to jadłam.. Smak dzieciństwa :) Z kakao... pycha :D
UsuńLubię takie śnaidania nie tylko przed sylwestrem ;p
OdpowiedzUsuńoo! jak fajnie, że się pokazałaś! ^^
OdpowiedzUsuńta ''szarlotka'' wygląda nieźle:D
udanej zabawy!
Faktycznie - taka zdrowa wersja plackowej szarlotki :) Idealna na lekkie śniadanie w tym okresie, kiedy świąteczne ciasta gonią sylwestrowe przekąski... :D
OdpowiedzUsuńz pewnością spróbuję ;) i to już niedługo! :)
OdpowiedzUsuńplacuszki wyglądają przepysznie, uwielbiam takie "wynalazki" więc na pewno spróbuję:) A.
OdpowiedzUsuńBrzmi pysznie, a smaczne i zdrowe to już w ogóle połączenie godne spróbowania :D
OdpowiedzUsuńWypasione śniadanie w sam raz na dzień picia :D
OdpowiedzUsuńAch ten orzeszek na górze dodaje uroku. Połączenie placuszków z jabłkiem mniam ;)
OdpowiedzUsuńpychota!
OdpowiedzUsuńwyglądają bosko!;)
nie chcę nic mówić, ale zbyt duża ilość błonnika naraz może przynieść zupełnie odwrotny efekt. :D ale placuszki chętnie bym porwała!
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie:)
OdpowiedzUsuńPomysł idealny :)
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawy przepis, zapiszę go sobie do mojego kajecika :)
OdpowiedzUsuńdużo błonnika to podstawa ;) tylko szkoda, że obiad trzeba zjeść tłusty, bo w przeciwnym razie z piciem alkoholu słabo..
OdpowiedzUsuńJA tam nawet lubię te przed-imprezowe obiady -porządna porcja kurczaka z masłem orzechowym( duuużo masła i nerkowców) i można szaleć :D
Usuńmnie już nic nie pomoże;)
OdpowiedzUsuńwyglądają pysznie:D!
super te placuszki , lubie takie z dodatkiem jabłuszka i do tego zdrowe ;d
OdpowiedzUsuńOj tak, płaski brzuch na sylwestra to must have, zwłaszcza do mojej obcisłej sukienki :) Ja dzisiaj obowiązkowo jadłam owsiankę o grejpfruta, a dopiero teraz widzę te świetne placuszki, na pewno przydadzą się w najbliższych dniach :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wyglądają, ale chyba wolałabym je na podwieczorek :)
OdpowiedzUsuńJak ja dawno nie jadłam placuchów:D
OdpowiedzUsuńUwielbiam i jabłka i otręby więc przepis zdecydowanie przypadł mi do gustu! ;)
OdpowiedzUsuńIdealne na śniadanie po świąteczno-sylwestrowej rozpuście :)
OdpowiedzUsuńJuż sam tytuł posta mnie zachęcił. Szukam i szukam tu dobrej recepty na płaski brzuch.. ;P
OdpowiedzUsuńSzarlotka w postaci śniadaniowej. Mniam! Zachęciłaś mnie, jeśli tylko będę miała odrobinę więcej czasu któregoś dnia - spróbuję!
Tak sobie myślę, że placki dobrze by się sprawdziły jako owocowy deser! ;)