Hummus


 Hummusu nie trzeba nikomu chyba przedstawiać- ciecierzyca i sezam idealnie do siebie pasują tworząc pyszną pastę. Podobno najlepiej smakuje na kanapkach, ja używam jako dipu do warzyw( szczególnie polecam z fasolką szparagową)

Hummus doesn't need introduction- chickpea and seaseme taste perfect together as a delicious dip. Traditionally it is served with bread, but I use it to dipin vegetables ( especially yellow wax bean- love it!)

Składniki/ ingredients:
-150 g suchej ciecieżycy/ 5oz chickpeas
- 2 łyżki (55 g) tahini/ 2 Tbls tahini( about 2oz)
- 60 ml oliwy/ 6 Tbls olive oil
- 2 łyżki( 50 g) kremowego twarożku/ 2 Tbls cream cheese
- 5 łyżek wody/ 5 Tbls water
-50 ml soku z cytryny/ 5 Tbls lemon juice
-czosnek, sól i pieprz/ salt, garlic and pepper

Ciecierzycę namoczyć w wodzie przez całą noc( należy dać o wiele więcej wody niż ciecierzycy, bo dużo się wchłonie). Po min.12 h przepłukać ciecierzyce, dolać świeżej wody i gotować aż zmięknie.
Odsączoną ciecierzycę zmiksować z pozostałymi składnikami na gładką masę.


Put chickepeas into large bowl with water and leave for at least 12 hours. Than, drain it, add freash water and cook till it reach desired texture.
Blend dried chickpeas with the rest of ingredients until smooth.



Komentarze

  1. Dziwne, nigdy go nie jadłam. Oo Wygląda pysznie, a do czego w smaku jest podobny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moim zdaniem hummus ma dość niepowtarzany smak, który ciężko do czegoś porównać... Dominuje ciecierzyca, jednak sezamowy posmak jest mocno wyczuwalny- lubię dużo tahini. Chyba po prostu trzeba spróbować :)

      Usuń
    2. Okej :) A z czym ją się podaje?

      Usuń
    3. Najczęściej występuje jako dodatek do chleba( szczególnie pity), ale ja uwielbiam jako dip do warzyw :)

      Usuń
  2. Pysznie wygląda ;).

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie ma to jak dobry hummus do kanapki! :) A Twoje zdjęcia są po prostu śliczne! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Hummus już chodzi za mną od dłuższego czasu, pora go w końcu zrobić! Dzięki za mobilizację ;P

    OdpowiedzUsuń
  5. czas zebym i ja w koncu go zrobila i sprobowala!

    OdpowiedzUsuń
  6. ja też nigdy hummusu nie jadłam, ale skoro tak zachwalasz, to trzeba wypróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja podaję hummus z pokrojonymi w słupki warzywami (ogórek, marchewka,papryka) i cząstkami kalafiora.... na imprezy idealny :)!

    OdpowiedzUsuń
  8. nie jadłam jeszcze hummus ,ale może po tym wpisie czas spróbować ;d

    OdpowiedzUsuń
  9. ja rowniez nie jadlam...ale chetnie bym sprobowla:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Hummus jest najlepszy!
    A w Twojej wersji wygląda znakomicie:P
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  11. wygląda pysznie:) A.

    OdpowiedzUsuń
  12. Dzisiaj chętnie bym zjadł coś takiego :) Miłośników dobrej kuchni zapraszam na www.woodaledesigns.ie

    OdpowiedzUsuń
  13. hej, napisałam na maila ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz