Pamiętam jak parę lat temu będąc z tatą na wycieczce rowerowej wstąpiliśmy na pizzę. Tradycyjnie zamówiliśmy "4 sery", ale potem podczas przeglądania menu rzuciła nam się w oczy jedna, szczególna pozycja- pizza na słodko. Z nutellą, bananami i serkiem mascarpone. Jak moglibyśmy nie spróbować? Potem nikt nie chciał mi wierzyć, że coś takiego istnieje. Więcej! że istnieje i jest pyszne. No "bo jak to? słodka pizza?"
A przecież w gruncie rzeczy pizza jest jak naleśniki, dobre zarówno na słodko jak i wytrawnie, bo całość tworzą dodatki. Dlatego ostatnio robiąc swoja domową wersje najpopularniejszego fast-foodu postaniwiłam zrobić ją w tej mniej popularnej,słodkiej odsłonie wykorzystując przy tym najbardziej lubiane przeze mnie składniki- masło orzechowe, banany i orzechy. I jak to się mogło nie udać? ;)
Ciasto(na jedną cienką pizzę o średnicy ok.23 cm)
-pól szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
-pół szklanki maki orkiszowej
-szczypta soli
-łyżeczka cukru
-1/3 opakowania suchych drożdży
-łyżka oliwy
-1/6 szklanki ciepłej wody
Suche składniki(mąki,drożdże,sól i cukier) dokładnie wymieszać i powoli dolewając wody z oliwą zagniatać ciasto. Im dłużej, tym lepiej ja wyrabiałam chyba ponad 10 min. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok.1,5 h.
Pozostałe składniki:
-3 lub 4 spore łyzki masła orzechowego
-2 banany
-orzechy włoskie i laskowe(lub inne które lubicie)
-miód
Gdy ciasto wyrośnie, cieńko rozwałkowac je na blaszce( ja uzywałam tortownicy, żeby mieć idealne koło) wyłożonej papierm do pieczenia i lekko natłuszczonej oliwą. Dokładnei posmarowac małsem orzechowym, ułożyc plasterki banana i posypac orzechami. Piec ok. 15 min w piekarniku nagrzanym do 220 stopni(długość pieczenia zależy od grubości pizzy, najlepiej obserwować, kiedy się rumieni). Można polać miodem. Z podanych składników wychodzi 6 średnich kawałków. Może nie są duże, ale nawet jeden wystarczy żeby zaspokic ochote na mało orzechowe( w moim przypadku na krótko ;p)


pyszności! na pewno kiedyś wypróbuję <2+1
OdpowiedzUsuńkurczę tak się cieszę, że trafiłam na twojego bloga (o ile cię z nikim nie mylę -BeeSweet?;) to pamiętam jak na v. zawsze miałaś super pomysły na potrawy i czekam na przepis na makaron z szynką, orzechami i serem pleśniowym!
-tu queen jak coś, nie wiem czy pamiętasz ;)
haha, tak to ja, BeeSweet. Oczywiście, że cie pamiętam! ;) a przepis na makaron postaram się wrzucić w najbliższym czasie ;)
UsuńA ile dać swieżych drożdży ?
OdpowiedzUsuńKiedyś, jak robiłam używając świeżych drożdży to na taka ilość(ok 130 g) mąki dałam ok 15 g i wyszło ;) tylko wtedy trzeba przygotować wcześniej zaczyn
UsuńPizza na słodko? Co do tego nie jestem przekonana. Ale sam fakt, że jest na niej masło orzechowe, już diametralnie zmienia sytuację. Przepis brzmi i wygląda świetnie!
OdpowiedzUsuń