Kremowy serek, łosoś i szpinak- czyli najzdrowsza rolada


Połączenie łososia i szpinaku sprawdza się wszędzie. Jako farsz naleśników, tortilli czy w makaronach. Tym  razem w formie rolady. I to jakiej ;) Pod względem wartości odżywczych bije inne na głowę- białko, zdrowe tłuszcze i witaminy-tu jest wszystko. Jednak zapewniam, że walory smakowe są nie mniejsze, co z resztą widać po tempie w jakim znika ze stołu :D


Szpinakowa rolada:

"Ciasto"
-300 g mrożonego szpinaku
-łyżka masła(przy dobrej, teflonowej patelni można pominąć)
-3 jajka(osobno białka i żółtka)
-szczypta gałki muszkatowej, soli, pieprzu i czosnku

Nadzienie
-350-400 g śmietankowego twarożku( u mnie President Twaróg śmietankowy półtłusty)
-czosnek
-plastry wędzonego łososia(ok.150 g)
-łyżka tartego parmezanu i kilka sporych suszonych pomidorów

Szpinak rozmrozić, smażyć na maśle do odparowania całej wody. Gdy wystygnie, dodać żółtka, przyprawić i dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno ze szczypta soli i połączyć delikatnie ze szpinakiem. Całość wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, tak żeby powstał prost kąt o wymiarach ok. 20 x 30 cm. Piec ok.12 min w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.

W międzyczasie przygotować nadzienie. Twarożek dokładnie wymieszać z czosnkiem, pomidory posiekać. Gdy rolada się upiecze i ostygnie nakładać na nią równomiernie twarożek, łososia, pomidory, oprószyć parmezanem i zawijać. Włożyć na parę godzin do lodówki i dopiero potem kroić(jest o wiele łatwiej, jak wszystko się "przegryzie")




Rolada świetnie sprawdzi się jako przekąska na stole przy wiosennym grillu, lub jako składnik piknikowego koszyka. 


Komentarze

  1. myślisz, że jeśli upiekę zwykłego łososia to wyjdzie? pałam dziką niechęcią do wędzonego.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wydaje i się, że w daniach na zimno lepiej sprawdza się wędzony, ale z upieczonym tez powinno wyjść. Tylko powinnaś go wtedy dobrze doprawić, bo wędzony jest o wiele bardziej intensywny w smaku od zwykłego. Myślę, że dobrze sprawdziłaby się tez szynka parmeńska. Generalnie można kombinować z różnymi opcjami nadzienia, zależnie od tego, co się lubi ;)

      Usuń
  2. Uwielbiam tą roladę, moja mama robi ją zawsze na Wielkanoc i się nią zajadam, bo jest pyszna i taka zdrowa :D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz