wtorek, 11 lutego 2014

Najzdrowsze bułeczki bananowo-orzechowe- bez glutenu i cukru!/ Sugar and gluten free banana buns


To jeszcze bułki, czy może mini-ciasta, sama nie wiem. W pewnym momencie granica się zaciera, ale najważniejsze chyba jest jedno- smakują nieziemsko. Podpatrzone wieki temu na morning-fairy.blogspot.com, upieczone nie raz, za każdym razem z inną modyfikacją. Ostatnim razem podejście bezglutenowe- jak się okazuje, tak też wychodzą. Puszyste, ale bardzo sycące, mocno orzechowe, z bananową słodyczą. I ten zapach unoszący się w całym domu, a nawet i w uczelnianym lunchboxie, przez co cały ranek słyszę "mmm jak pachnie, co masz dziś dobrego?".

Ktoś jeszcze nie jest zachęcony? :)


Składniki( na 6 bułeczek, nadają się do mrożenia)
-2/3 szklanki mielonych orzechów włoskich+ kilka w całości
-3/4 szklanki mąki gryczanej*
-3/4 szklanki mąki ryżowej*
-3 banany
-3 jajka(żółtka i białka osobno)
-łyżeczka proszku do pieczenia
-opcjonalnie: szczypta soli/cukier/słodzik do smaku

2 i 1/2 banana zblendować. Zmiksować razem z mielonymi orzechami, mąkami, żółtkami i proszkiem do pieczenia. Można delikatnie dosolić lub dosłodzić w zależności od preferencji. Wmieszać kilka posiekanych orzechów. Formować bułeczki, ozdobić plasterkami pozostałej połówki banana. Posmarować roztrzepanymi białkami**. Piec ok 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

*można zastąpić dowolnymi mąkami

** nie należy przesadzać z ilością białka do smarowania- ja chcąc być oszczędna i zużyć wszystkie  osiągnęłam efekt "białej poświaty" na bułkach co pięknie widać na zdjęciu poniżej ;)

***

In English


Ingredients (for six buns, suitable for freezing) 
-2/3 cup ground walnuts+ a few chopped 
-3/4 cup buckwheat flour * 
-3/4 cup rice flour * 
-3 bananas 
-3 eggs (yolk and white separately) 
-1 tsp. baking powder 
-optional: a pinch of salt/sugar/sweetener to taste 

Blend two and a half bananas. Mix together with the ground nuts, flours, egg yolks and baking powder. You can add salt or sweetener, depending on your preference. Stir in some chopped nuts. Form 6 rolls and decorate with the remaining half of banana slices. Coat with whipped egg whites**. Bake about 25-30 minutes in an oven preheated to 350 F. 

* Actually- any flour will do

** Do not overdo the amount of egg white- I wanted to be thrifty and used all so I achieved the effect of a "white glow" on buns ( which can be seen in the picture below;)



20 komentarzy:

  1. Na mące orzechowej ? Muszą być wspaniałe ! Kocham łączyć ze sobą banany i orzechy ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. genialne bułeczki! jak dla mnie idealna propozycja :) nie ma dnia, w którym nie zjem orzechów :D

    OdpowiedzUsuń
  3. To musi być obłędne, uwielbiam każdy bananowy wypiek! A w dodatku te orzechy:)))

    OdpowiedzUsuń
  4. Bułki sa fenomenalne przepis zapisuję <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Bo smaruje się żółtkami...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. haha, to by miało sens...ale te pozostałe białka tak kusiły ;) W takim razie następnym razem użyje kolejnego żółtka, a z białek zrobię bezę gigant :)

      Usuń
  6. Bananowe bułeczki, jestem zachwycona!:)
    Wyobrażam sobie zapach unoszący się w domu...

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale Ty masz pomysły! Powalające te orzechowe bułeczki. Nawet nie wiem, czy jestem w stanie sobie ten smak wyobrazić ;P

    OdpowiedzUsuń
  8. Podziel sie taka bułeczką !!

    OdpowiedzUsuń
  9. samo zdrowie!:) sama bym zajadała się takimi bułeczkami:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale ciekawa propozycja, chętnie bym spróbowała; )

    OdpowiedzUsuń
  11. Ekstra się prezentują :D a środeczek wygląda smakowicie :))

    OdpowiedzUsuń
  12. To coś dla mnie! :) Koniecznie do zrobienia:)

    OdpowiedzUsuń
  13. dla mnie super. do zjedzenia z domowym masełkiem orzechowym <3

    OdpowiedzUsuń
  14. Fajny przepis, podoba mi się. Popieram zdrową kuchnię.

    OdpowiedzUsuń
  15. Super sprawa takie buleczki! Mega pożywne

    OdpowiedzUsuń
  16. Właśnie upiekłam tylko u mnie zamiast mąki były mielone płatki owsiane i otręby pszenne , wyszło mi 8 sztuk.
    BARDZO POLECAM:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Jak takie małe chlebki bananowe, pięknie wyglądają, wzięłabym na drugie śniadanie ! :D

    OdpowiedzUsuń
  18. Nie mogę jeść pszenicy i będę robić z mąki gryczanej+np. migdałowej/ryżowej+otręby owsiane. Spróbuję także zmielonych orzechów laskowych zamiast włoskich, bo bardziej je lubię.
    A opcjonalnie, gdy brak bananów, to można czymś innym zastąpić albo ominąć ten składnik?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...