sobota, 11 stycznia 2014

Zdrowa zapiekanka z dynią i łososiem pod kalafiorowym beszamelem



W weekedy uwielbiam robić zapiekanki. Kiedy na tygodniu chciałoby mi się czekać godzinę na obiad? Wracam i ma być już! zaraz! Co innego niedziela- wtedy godzina w kuchni to część weekendowego relaksu :) Jeśli chodzi o składniki, dla mnie zapiekanka musi być syta( mięso lub ryba jako składnik konieczny) i wilgotna. Dlatego jak zobaczyłam przepis na to danie[klik], wiedziałam że muszę zrobić coś podobnego. Więc jest mój ulubiony łosoś, ulubiona dynia, nowopolubiona brukselka a wszystko otulone aksamitnym beszamelem z...kalafiora! Nie tylko pyszne, ale i hiper-zdrowe. Nic tylko się zachwycać.

Składniki( 3 porcje obiadowe)
-mały kalafior
-ok. 30 dag brukselki
-cebula
-ok. 30 dag ugotowanej/pieczonej dynii( wykorzystałam zapasy z zamrarzarki)
-30 dag łososia
-2 łyżki masła
-łyżka oliwy
-2 łyżki musztardy
-gałka muszkatowa, curry, sól i pieprz do smaku
-garść posiekanych pistacji

Kalafior ugotować do miękkośći, zmiksować na gładkie puree razem zrozpuszczonym masłem, musztardą i przyprawami.
Na oliwie podsmażyć posiekana cebulę, gdy się zeszkli dodać łososia i smażyć aż nie będzie surowy. Podzielić na kawałki
W naczniu żaroodpornym wymieszać kawałki ugotowanej brukselki, kalafiorowe puree i kawalki ryby z cebulą. Na całości ułożyć kawałki pieczonej dynii, posypać posiekanymi pistacjami.
Zapiekać ok 40 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Po wyjęciu z piekarnika odczekać 15 minut i przełożyć danie do miseczek.



9 komentarzy:

  1. Uwielbiam różnej maści zapiekanki ! Ale takie rybno-warzywne to już sama poezja ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. W tej zapiekance są same pyszne rzeczy i wniosek z tego jest jeden - muszę ją zrobić. Może i w tym tygodniu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też uwielbiam robić zapiekanki w weekend na obiad :D

    Ta jest dla mnie idealna, chociaż brukselki nie lubię, to może w zapieczonej formie bym podołała :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze można wymienić np. na brokuła :)

      Usuń
  4. faktycznie najzdrowsza! często zapiekanki są pełne ogromu pustych kalorii, a tu naprawdę super :)

    OdpowiedzUsuń
  5. świetna! zdrowa, same pyszne składniki! <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Gdybym tylko miała dynię... albo nie, po prostu bezczelnie wproszę się do Ciebie następnym razem, kiedy będziesz tę zapiekankę piekła ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...